|
Wijncursussen
(BLP, SWEN1, SWEN2)
|
Opzet van de basiscursus (BLP, SWEN1)
Beter Leren Proeven
Algemene introductie
- Primaire smaken proeven en je eigen smaakprofiel bepalen
- De techniek van wijnproeven.
- Proeven van wijnspijs combinaties.
|
1e avond
- Wijnbouw en vinificatie technieken
- Frankrijk: de wijnbouwgebieden Rhône, Languedoc, Roussillon, Provence, Bourgogne en Champagne.
- Proeven en herkennen van druivensoorten in de wijn.
- Wijnen proeven uit de behandelde gebieden.
|
2e avond
- Frankrijk: wijnbouwgebieden Loire, Bordeaux en Elzas.
- Etiket lezen
- Proeven en herkennen van druivensoorten in de wijn.
- Wijnen proeven uit de behandelde gebieden.
|
3e avond
- Video over wijnbouw, druivenrassen en vinificatie.
- Italië, Duitsland, Oost Europa.
- Proeven en herkennen van druivensoorten in de wijn.
- Wijnen proeven uit de behandelde gebieden.
|
4e avond
- Spanje, Portugal
- Nieuwe Wijnwereld (Australië, Z- Afrika, Noord en Zuid Amerika)
- Proeven en herkennen van druivensoorten in de wijn.
- Wijnen proeven uit de behandelde gebieden.
|
5e avond:
- Toets bestaat uit:
6 wijnen proeven, 45 vragen
- Wijn en spijs.
- Afsluiting.
|
naar boven
Opzet van de wijnbrevet cursus (SWEN2)
- De cursus bestaat uit 10 lessen.
- Het accent ligt op de organoleptische oefening.
Het proeven, herkennen en beoordelen van de kwaliteit van de wijnen.
- Blind proeven, zodat op meer aspecten kan worden gelet.
- Wijnen en wijngebieden uit de gehele wereld worden diepgaander behandeld.
De theorie uit het cursusboek dient thuis te worden bestudeerd.
- De laatste avond is er een wijntoets (6 glazen en 60 vragen) om uw vordering voor uzelf te toetsen.
- We eindigen met wijnspijs.
- De cursusprijs is incl. cursusmateriaal (wijnen, cursusboek).
|
Indeling van de lessen
Het cursusboek is "Aan de slag met wijn", auteur Peter Klosse.
|
Les |
Lesstof |
Hfst |
1. |
De methodiek van het proeven.
De smaak van wijn:
- primaire smaken, aroma's, smaaktype en smaakstijlen
Betere proefnotities maken.
Herkennen van balans en fouten in de wijn.
|
1, 5, 6 |
2. |
De wijnbouw en wijnbereiding.
Wijnwetgeving in Frankrijk
Zuid-West Frankrijk: Bordeaux + overige gebieden.
|
2, 3, 4, 7 8.1 8.7 t/m/ 8.9
|
3. |
Noord-Frankrijk: Loire, Bourgogne, Elzas.
Champagne en andere mousserende wijnen.
|
8.2 t/m 8.6
|
4. |
Zuid-Oost Frankrijk: Rhône, Provence, Midi
Oost Frankrijk: Jura en Savoie.
|
8.10 t/m 8.14 |
5. |
Noord Europa: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland.
Oost Europa: Hongarije, Slovenië, Kroatië. |
12 t/m 18 |
6. |
Landen rondom de Middellandse Zee: Italië, Griekenland. |
9, 19 |
7. |
Landen rondom de Middellandse Zee: Italië en overige landen |
9, 20 |
8. |
Spanje en Portugal.
Versterkte wijnen: Sherry, Port, Vin Doux Naturel en Madeira. |
10, 11 |
9. |
Zuid Afrika. Noord Amerika (USA).
Zuid en Midden Amerika: Chili, Argentinië, enz. Australië, Nieuw Zeeland.
Azië |
21 t/m 25 |
10. |
Oefentest voor wijnbrevet.
Wijnspijs combinaties proeven |
. |
naar boven
|