Wijncursussen
(BLP, SWEN1, SWEN2)

Opzet van de basiscursus (BLP, SWEN1)

Beter Leren Proeven

Algemene introductie
  • Primaire smaken proeven en je eigen smaakprofiel bepalen
  • De techniek van wijnproeven.
  • Proeven van wijnspijs combinaties.

1e avond

  • Wijnbouw en vinificatie technieken
  • Frankrijk: de wijnbouwgebieden Rhône, Languedoc, Roussillon, Provence, Bourgogne en Champagne.
  • Proeven en herkennen van druivensoorten in de wijn.
  • Wijnen proeven uit de behandelde gebieden.

2e avond

  • Frankrijk: wijnbouwgebieden Loire, Bordeaux en Elzas.
  • Etiket lezen
  • Proeven en herkennen van druivensoorten in de wijn.
  • Wijnen proeven uit de behandelde gebieden.

3e avond

  • Video over wijnbouw, druivenrassen en vinificatie.
  • Italië, Duitsland, Oost Europa.
  • Proeven en herkennen van druivensoorten in de wijn.
  • Wijnen proeven uit de behandelde gebieden.

4e avond

  • Spanje, Portugal
  • Nieuwe Wijnwereld (Australië, Z- Afrika, Noord en Zuid Amerika)
  • Proeven en herkennen van druivensoorten in de wijn.
  • Wijnen proeven uit de behandelde gebieden.

5e avond:

  • Toets bestaat uit:
    6 wijnen proeven, 45 vragen
  • Wijn en spijs.
  • Afsluiting.

naar boven

Opzet van de wijnbrevet cursus (SWEN2)


  • De cursus bestaat uit 10 lessen.
  • Het accent ligt op de organoleptische oefening. Het proeven, herkennen en beoordelen van de kwaliteit van de wijnen.
  • Blind proeven, zodat op meer aspecten kan worden gelet.
  • Wijnen en wijngebieden uit de gehele wereld worden diepgaander behandeld. De theorie uit het cursusboek dient thuis te worden bestudeerd.
  • De laatste avond is er een wijntoets (6 glazen en 60 vragen) om uw vordering voor uzelf te toetsen.
  • We eindigen met wijnspijs.
  • De cursusprijs is incl. cursusmateriaal (wijnen, cursusboek).
Indeling van de lessen
Het cursusboek is "Aan de slag met wijn", auteur Peter Klosse.
Les Lesstof Hfst
1. De methodiek van het proeven.
De smaak van wijn:
- primaire smaken, aroma's, smaaktype en smaakstijlen
Betere proefnotities maken.
Herkennen van balans en fouten in de wijn.
1, 5, 6
2. De wijnbouw en wijnbereiding.
Wijnwetgeving in Frankrijk
Zuid-West Frankrijk: Bordeaux + overige gebieden.
2, 3, 4, 7
8.1
8.7 t/m/ 8.9
3. Noord-Frankrijk: Loire, Bourgogne, Elzas.
Champagne en andere mousserende wijnen.
8.2 t/m 8.6
4. Zuid-Oost Frankrijk: Rhône, Provence, Midi
Oost Frankrijk: Jura en Savoie.
8.10 t/m 8.14
5. Noord Europa: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland.
Oost Europa: Hongarije, Slovenië, Kroatië.
12 t/m 18
6. Landen rondom de Middellandse Zee: Italië, Griekenland. 9, 19
7. Landen rondom de Middellandse Zee: Italië en overige landen 9, 20
8. Spanje en Portugal.
Versterkte wijnen: Sherry, Port, Vin Doux Naturel en Madeira.
10, 11
9. Zuid Afrika.
Noord Amerika (USA).
Zuid en Midden Amerika: Chili, Argentinië, enz.
Australië, Nieuw Zeeland.
Azië
21 t/m 25
10. Oefentest voor wijnbrevet.
Wijnspijs combinaties proeven
.

naar boven