Reisverslag / wijnreis Toscane – Piemonte (juni - juli 2004)

Italië is een heerlijk land;
vriendelijke mensen, een fantastische keuken en overheerlijke wijnen vormen een prachtige combinatie.


Pontremoli


Ga naar ______________ Reisverslagen Italië _____________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Wijnen
Wijncursussen
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / Venetië)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)

TOSCANE

Zoevend over de autostrada A1 op weg naar Toscane passeren we vele in aanbouw zijnde viaducten die de lagere viaducten zullen gaan vervangen. De aanleg van een hogesnelheidsspoor zal in de toekomst de reistijd (per trein) naar Toscane ineen doen schrompelen. Kort nadat we de A15 richting La Spezia hebben genomen verlaten we deze om via de S62 de Apennijnen binnen te dringen. Deze keuze levert ons prachtige vergezichten op.

PONTREMOLI

Na vele bochten bereiken we Pontremoli waarvan het centrum nog uit de Middeleeuwen dateert. Smalle straten, stegen, trappen en poorten nemen je mee terug in de tijd. In een ostaria laten we ons verrassen door gerechten van de lokale keuken die vergezeld wordt door een eenvoudige edoch goedsmakende Chianti. Een smakelijke combinatie. We raken onverwachts verzeild in een zeer geanimeerd gesprek met een Vlaams sprekend echtpaar en wisselen daarbij vele wijnervaringen uit.

SIENA en de PALIO

De volgende dag bereiken we Siena en strijken neer op camping Colle Verde. De bus brengt ons in ca. 10 minuten naar het centrum waar het Piazza del Campo volledig is ingericht voor de Palio. Een dikke kleilaag vormt het parcours. De vele vlaggen in de stad vertellen je direct in welke wijk je bent. Een mortier wordt afgevuurd ten teken dat de stalmeesters hun paard naar de Piazza moeten brengen voor een oefenrace. Agenten gevolgd door een bezemploeg verdrijven de mensen en verwijderen het vuil, zodat het parcours wordt vrijgemaakt voor de race. Bij het doorgaan van de bocht versterkt het zwiepende geluid van de paarden de indruk van snelheid en kracht. Een machtig gezicht om 10 paarden tegen elkaar te zien en te voelen racen.

Op 2 juli wordt de finale wedstrijd tussen 10 paarden uit de diverse wijken verreden. Onze knorrende maag leidde ons op die dag in Radda naar de Pizzaria van Michaele buiten onder aan de muur. Met de vele af en aan vliegende vogels aan onze zijde genoten wij bij de maaltijd van een heerlijk glas Chianti Classico (wat warmer geserveerd) op zijn buitenterras. Opeens ontstond er tumult en wij sprongen van onze stoel op om snel naar binnen te lopen. Net op tijd zagen wij 2 jockeys van hun paard vallen bij het nemen van de laatste bocht. Het paard zonder jockey van wijk la Giraffe won, want bij de Palio speelt de jockey geen rol. Het paard van la Giraffe wordt in de dagen na de Palio in optocht door de stad gevoerd begeleid door trommelaars en vaandelzwaaiers.

CHIANTI CLASSICO

Tussen Firenze (Florence) en Siena ligt het heuvelachtige en bosrijke gebied waar de prachtige Chianti Classico wijnen en overheerlijke olijfolie worden geproduceerd. De sterk slingerende, stijgende en dalende wegen voeren ons steeds over de toppen van de heuvels naar plaatsen als Vagliali, Castellina in Chianti en Radda in Chianti. In de zeer lange strijd tussen Firenze en Siena in de Middeleeuwen konden zij zich het beste verdedigen op de top van een heuvel. De zeer vroeg kraaiende zwarte haan in Firenze, het vertreksignaal voor de ruiters uit Firenze en Siena die elkaar moesten ontmoeten, heeft er voor gezorgd dat de grens van het Classico gebied ca. 10 km buiten Siena is komen te liggen. Veel wijnmakers zijn verenigd in het Consorzio di Gallo Nero en zijn te herkennen aan het zwarte haantje op de DOCG banderol om de hals van de fles.

Een jong stel uit Denemarken, die naast ons op de camping stonden, had vol enthousiasme een fles Chianti Classico voor 5 euro in de supermarkt gekocht (een Iers stel bleek dezelfde fles te hebben gekocht) en liet ons wat proeven. Mijn smaakpapillen kwamen al snel in opstand en verplichten mij te melden dat het geld beter aan een wijn uit een ander minder bekend gebied had kunnen worden besteed, want je betaalt ook voor de naam Chianti Classico. De volgende dag liet ik hen een Vino da tavola van 8 euro van een goed wijnhuis uit het Classico gebied proeven. De Denen hadden het plan opgevat om op typisch Italiaanse wijze met een vespa, scooter, door de heuvels van het Classico gebied te toeren en vroegen ons wat ze beslist moesten bezoeken. De op Castello di Brolio gekochte Chianti Classico riserva van 12,50 euro bleek een mooie krachtige wijn, welke ons allen in een zeer goede stemming brachten. De Denen hadden zich uitstekend door deze spoed wijncursus heen geslagen.

In Siena, Castellina en Radda hadden wij al eens voorzichtig naar de prijzen van Chianti Classico wijnen gekeken en 12,50 euro bleek een zeer gangbare prijs. De prijzen zijn hier sterk op de toerist afgestemd en liggen daardoor niet veel lager dan in Nederland.

MONTEPULCIANO

Ook dit middeleeuwse plaatsje ligt op de top van een heuvel. Al wandelend ga je met je gedachten gemakkelijk terug in de tijd. Rond lunchtijd wilden we een sandwich kopen en zagen in de hoofdstraat een grote rij staan, zodat we besloten door te lopen. Net buiten de stadspoort was een klein winkeltje waar we een heerlijk pane con pecorino hebben gekocht. In het park troffen we een heerlijke koelte en in alle rust genoten we van onze sandwich.

PIENZA

Dit plaatsje is wat kleiner dan Montepulciano maar straalt wat meer intimiteit uit. In de smalle straatjes hangt de was boven je aan die handige lijnen met katrollen. Het plein in het centrum heeft een bescheiden afmeting. Loop je naar de rand van het plaatsje dan heb je een fantastisch uitzicht. Dit tref je overigens overal aan vanwege de ligging op de toppen van de heuvels.

Bij het verlaten van de parkeerplaats (betaald) waren we onze oriëntatie kwijt en reden de verkeerde kant Pienza uit. Beneden aan de heuvel moesten we keren om vervolgens weer omhoog te rijden en door Pienza heen om deze aan de juiste kant te verlaten richting Siena. Op deze manier werden we geconfronteerd met het beperkte wegennet. In Frankrijk hadden we gemakkelijk een alternatieve route gevonden, maar hier zou dat vele uren omrijden betekenen.

MONTALCINO

Vandaag willen we Azienda Agricola Villa a Tolli bezoeken. We hebben geen telefonisch contact kunnen krijgen om een afspraak te maken. Vol goede moed gaan we op stap, maar tot 3 keer toe missen we een afslag. Pijnlijk wordt het ons duidelijk dat je direct vanuit Siena de juiste weg moet nemen, omdat het wegennet niet zo uitgebreid is als we in Frankrijk zijn gewend. Toch hebben we geen spijt van de verkeerde route, omdat deze ons door een fantastisch mooi landschap voert. Het bekende beeld van een zich door het landschap slingerende weg gemarkeerd door cipressen zal bij velen bekend zijn. Het lege landschap zijn de vele graanvelden die al in juli worden geoogst, maar nog 2 keer hooi en stro zullen opleveren. We raken er ondertussen aan gewend dat elke weg over de top van de heuvel voert en steeds weer nieuwe vergezichten toont.

Bij het naderen van Montalcino stijgen we sterk, want ook dit versterkte dorp ligt onneembaar op de top van de heuvel. Vanaf hier kon men tot in de wijde omtrek (25 – 40 km) de verschillende handelsroutes in de gaten houden en iedereen die de stad nadert van verre zien aankomen. In het boek Montalcino, het echte leven in de heuvels van Toscane, van Isabella Dusi wordt je op een plezierige manier en met respect voor de bevolking meegenomen in de historie van dit dorp. In het dorp reageerden mensen met "multo brava, multo brava", wat betekende dat haar boek zeer op prijs werd gesteld.

Dankzij de gedetailleerde kaart in ons wijnboek over Italië weten we de Azienda Villa A Tolli te vinden, maar treffen alleen een uitsluitend Italiaans sprekende huishoudster aan. We laten bericht achter dat we ’s-middags terugkomen en gaan eerst voor een pranzo (lunch) naar Montelcino. In de Grappolo Blu krijgen we te maken met de cucina povere van Montalcino. Het konijn en wild zwijn (cinghiale) met een glas Brunello erbij laat ons maximaal genieten.

PISA

Vanaf Camping Torre Pendente hebben we te voet het complex van o.a. Basiliek en Scheve Toren bezocht, maar wat een kermis. Voor een glas bier zijn we verder Pisa ingelopen en vonden een kleine bar waar we in druk gesprek met de barkeeper raakten over muziek van Lennard Cohen.

LUCCA

Door het grote aantal fietsen krijg je een Nederlands gevoel. Lucca is vlak en biedt binnen de vestingmuren veel winkels, restaurants en andere bezienswaardigheden. Piazza del Mercato heeft een ovale vorm. Het was oorspronkelijk een amfitheater. Op de plaats van de tribune zijn in de Middeleeuwen huizen gebouwd. Op de plaatsen waar vroeger de toegangen voor de leeuwen en gladiatoren tot het theater zich bevonden zijn gehandhaafd en zijn nu kleine poorten. Het plein is niet zo groot als dat in Siena, maar toch even indrukwekkend.

Bezochte wijnproducenten in Toscane

 

PIEMONTE

Na een bezoek aan vrienden even buiten Lucca, waar zij een huis totaal aan het renoveren zijn om er ook daadwerkelijk te gaan wonen, gaan wij richting Piemonte. Bij Camaoire gaan we niet direct de autostrada op, zodat we de lokale sfeer nog kunnen opsnuiven en passeren daarbij vele bedrijven waar het prachtige marmer uit Carrera wordt verwerkt. De basiliek in Pisa is er helemaal van opgetrokken, maar vele keukens en badkamers worden er zeer stijlvol mee ingericht. In Sarzana stappen we af voor een cappuchino en pranzo, lunch. Bij la Spezia besluiten we meer vaart te maken en na vele tunnels bereiken we in enkele uren via Allesandria en Asti de camping in Agliano Terme. De burgemeester had enkele dagen eerder het geheel vernieuwde zwembad geopend, zodat we na een warme rit snel een verkwikkende duik namen.

MONFERRATA

Het heuvelgebied van Monferrato biedt na elke bocht een uitzicht op een droomlandschap met de keurig ingericht wijngaarden en graanvelden. In dit gebied gaan we nu voor het eerst op zoek naar wijn. Na een proeverij in Amsterdam is onze aandacht getrokken door Tenuta Olim BAUDA gelegen bij Nizza. Vanuit de camping is het een korte rit, maar we moeten toch de weg vragen in ons beste Italiaans. Dat levert een zeer spontane reactie op, zodat onze inspanningen om deze vreemde taal te beheersen zeker niet voor niets zijn geweest. We rijden de lange oprit naar het in Renaissance stijl opgetrokken huis op. Wanneer we daar worden ontvangen stappen we een museum binnen; elke kamer is in een verschillende stijl met authentieke meubels ingericht. Het huis heeft vroeger aan een zeer bekende opera zanger toebehoord, die bevriend was met Verdi. We proeven het hele gamma aan wijnen en worden aangenaam verrast door de mooie kwaliteit en kracht. Als meest interessante komen de Barbera d’Asti (Superiore) en Moscato d’Asti naar voren. Thuis gaan we deze wijnen zeker nog een keer onder de loep nemen.

ROERO

Het selecteren van wijnen levert zowel hele plezierige maar ook soms peniebele situaties op. Raffaele Gili bood na het proeven van zijn wijnen aan dat zijn vrouw een maaltijd zou maken, wat we gezien het tijdstip niet konden afslaan. Ondertussen arriveerden ook de grootouders en ontstond een huiselijke sfeer waarbij nog wat extra oudere wijnen werden opengetrokken. Aan het eind van de maaltijd mocht ook een glaasje Passito niet ontbreken. Het kopje koffie voor vertrek ging vergezeld van Grappa en, na hartelijk afscheid te hebben genomen, werd het ons duidelijk dat verantwoord autorijden geen optie meer was. Langs de weg geparkeerd waren we genoodzaakt eerst onze roes uit te slapen om vervolgens in de kleine uurtjes pas bij de camping aan te komen. We hebben toen onmiddellijk een rustdag ingelast om weer op krachten te komen.

Bij ons bezoek aan Giovanni Negro kregen we als primeur het bericht over de toekenning vanaf 2004 van een hogere classificatie van DOC naar DOCG voor de volgende wijnen:

De bouwwerkzaamheden voor kantoor en proefruimte waren behoorlijk opgeschoten, maar de nieuwe kelders waren nog niet vol in gebruik. De zoon van Giovanni is getrouwd en daarvoor waren speciale etiketten ontworpen voor de wijnen die werden geschonken.

ZONA DEL BAROLO

Twee jaar geleden selecteerden we de wijnen van Luigi Baudana en we brachten hem opnieuw een bezoek. In zijn cantina waren wat meer stalen tanks verschenen en een kamer was opgeofferd om zijn eikenhouten vaten op te kunnen stellen. Voor de conversatie waren we nu geheel aangewezen op het Italiaans. Inge kon nu 2 jaar studie Italiaans vol in praktijk brengen. De fruitige frisse Dolcetto verraste ons zeer aangenaam, maar de Langhe Rosse, Barbera d’Alba en Barolo wijnen waren van uitstekende kwaliteit. Uiteindelijk hebben we ca. 4 uur met hen doorgebracht en uiteindelijk nog een passigiato, wandeling, met hen door de wijngaarden gemaakt. Door de steile heuvels in dit gebied ontstaan de meest fantastische uitzichten. In 2002 heeft de hagelstorm gelukkig slechts een klein deel van de Barolo geraakt. Op die bewuste dag bevonden wij ons ook daar en hebben kunnen vaststellen dat ca. 20 cm hagel was gevallen wat voor menige wijnboer een catastrofe was.

Bezochte wijnproducenten in Piemonte

Campeggio Agliano Terme

Voor de laatste avond hebben we ons gemeld voor het diner op de camping. De gerechten ogen eenvoudig maar smaken voortreffelijk. We proberen een Barbera d’Asti Superiore van een wijnmaker in de buurt. Het overdadige hout zorgt ervoor dat na het 2e glas het drinkplezier afneemt. We wisselen wat glaasjes met onze buren uit, zodat er een mini proeverij ontstaat. Zo sluiten we ons verblijf af op deze camping met een eenvoudige edoch schone sanitaire voorziening. De gastvrijheid is prima.

De volgende dag doen we in Asti ruim inkopen op de markt om heerlijke olijven, mozzarella, pasta en zongedroogde tomaten mee te nemen naar Frankrijk. Verse ingrediënten zijn een eerste vereiste voor een goede Italiaanse maaltijd.

Inge van Leuven en Rob van Looveren