Ga op deze pagina naar: Villa di Vetrice, Pasolini dall'Onda,
Ga naar ______________ Reisverslagen Italië _____________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Wijnen
Wijncursussen
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / Venetië)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)

Reisverslag Toscane 2001

De "Autostrada" van Milaan naar Bologna loopt door de Povlakte. Een rit van ruim 2 uur af en toe opgeduwd door de italiaanse medeweggebruikers. Bij Bologna buigt de weg af naar het zuiden om je door de Appennijnen te voeren richting Firenze (Florence). Daar begint het CHIANTI CLASSICO gebied. Een heuvelachtig gebied dat ligt tussen Firenze en Siena. Vanaf de afslag Firenze Cortesa voert een snelweg richting Siena, maar zodra je deze verlaat kom je terecht op kleinere wegen. Deze voeren je stijl de heuvels op en af gepaard met de nodige bochten. Je moet dan ook de nodige tijd uittrekken om je bestemming te kunnen bereiken.

Ten NO van Firenze ligt het CHIANTI RUFINA gebied, bij Siena vind je de CHIANTI COLLI SINESI en de CHIANTI COLLI FIORENTINI omsluit het Classico gebied aan de noord- en westkant. De DOCG wijnen krijgen deze herkomstbenamingen en de aanduiding CHIANTI is voor wijnen die uit dit gehele gebied komen. Signor Antinori heeft de ontwikkeling van de zogenaamde "supertoscanen" geïnitieerd. Deze wijnen krijgen de classificatie IGT en worden gemaakt van de Sangiovese gecombineerd met Cabernet Sauvignon of Merlot. Het zijn vaak prachtige wijnen, maar ook de prijzen zijn stevig (20 tot 80 euro).

Tijdens de Borsa Vini in Amsterdam proefden wij reeds een aantal wijnen uit Toscane met het doel nieuwe wijnen te selecteren voor de import. Met de producenten van de geselecteerde wijnen spraken wij af in de zomer een bezoek aan het wijnbedrijf te brengen. Van een collega kregen we ook enkele adressen, zodat wij een 4-tal bedrijven hebben bezocht. Het zijn allemaal familiebedrijven en we troffen hele mooie producten aan. Wanneer je je per auto verplaatst door dit gebied en je maakt geen gebruik van de hoofdwegen dan moet je rekening houden met behoorlijke reistijden. De lokale wegen zijn nog naar middeleeuwse maatstaven aangelegd. Toen wij ons op weg begaven naar Greve in Chianti nam een afstand van ca. 40 km ongeveer 1,5 uur in beslag. In de enoteca in Greve is het mogelijk om tegen betaling een groot scala aan wijnen te proeven. Een prima mogelijkheid om een eerste verkenning van de Chianti wijnen te doen.Ga naar boven

VILLA DI VETRICE in Rufina

Dit grote bedrijf is een oud Toscaans familiebedrijf. De familie Grati bestaande uit grootouders, ouders en kleinkinderen zijn allen nog bij het bedrijf betrokken. De kleindochter ontving ons op de bottelarij in Rufina. Vandaar vertrokken wij om langs de uitgestrekte wijngaarden (100 ha) en olijfgaarden (12.000 bomen) te rijden. De statige oude villa is prachtig gelegen op een heuvel boven het dorp Rufina. Daar bevinden zich ook de kelders met de grote eikenhouten vaten waar de wijn wordt opgeslagen. Voor de Vin Santo wordt een aparte schuur gebruikt waar kleine eikenhouten vaten staan opgesteld. Daar worden de druiven ook te drogen gehangen. De wijnmakerij, waar een 30-tal grote stalen fermentatietanks staan opgesteld, ligt hoger. Wanneer de wijn klaar is wordt deze naar de villa overgebracht.

Tijdens de oogst wordt reeds de samenstelling van de druiven bepaald voor de Chianti en de Chianti Riserva. Afhankelijk van de kwaliteit van de druiven wordt er meer of minder Riserva gemaakt. We selecteerden hier:Ga naar boven

PASOLINI DALL´ONDA in Barberino Val d´Elsa

Signor Pasolini bezit wijngaarden in Toscane (Chianti Classico, Chianti Colli Fiorentini en Chianti) en Emilia Romagna. Omdat de hoofdzetel van het bedrijf in Milaan is gevestigd reist hij veel heen en weer om de nodige overleggen te voeren. Het bedrijf is al meerdere generaties in handen van de familie Pasolini. In Barberino troffen we dan ook hun kelders aan onder een groot deel van het oude stadje. Momenteel vindt een grote opknapbeurt plaats, omdat een nieuwe wet strengere regels heeft gesteld aan de hygiëne. Vanuit Barberino heeft men in westelijke richting een ver uitzicht over het dal van de Elsa.

Op de Borsa Vini dit jaar in Amsterdam hadden wij reeds een aantal wijnen geproefd. Bij het terugproeven hiervan konden we opnieuw de mooie kwaliteit van deze wijnen vaststellen. Vooral de prachtige "supertoscaan" San Zanobi valt op door zijn bijzonder lange afdronk. Wij selecteerden hier:

TENUTA DI MONTERICCO

FATTORIA DI BARBERINO VAL D´ELSA

Fattoria MAJNONI GUICCIARDINI in Vico d´Elsa

Vanuit Barberino daal je een stuk af in het dal van de Elsa. Op een heuvel ligt het plaatsje Vico d´Elsa. De Fattoria is een huis uit de 13e eeuw, welke enige verrassingen voor ons opleverde. In de schitterende hal voerde een brede trap van enkele treden naar een ruimte met oude wandschilderingen. De wijnmaker had ons vergast op een heerlijke lunch samen met zijn moeder. Op die manier hoorden we over de geschiedenis van deze streek. Zo werden de huizen op de top van de heuvels gebouwd, zodat strijdlustige mensen beneden in het dal aan hun voorbij gingen. In deze streek is in de Middeleeuwen enorm veel gevochten tussen stadstaatjes; vooral tussen Siena en Florence. Nadat Florence uiteindelijke de machtigste bleek keerde de rust terug. Na de lunch liet zijn moeder het gebouw zien. De trots van de familie was het kapelletje, waar nog muur- en plafondschilderingen uit de Middeleeuwen waren. Het terras achter het huis gaf uitzicht over het dal van de Elsa. In de verte staken de familietorens van San Gimianono de hoogte in.

We selecteerden hier wijnen met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding:

Fattoria LE CORTI in San Casciano Val di Pesa

Rond de Villa Le Corti zijn de wijnvelden (45 ha) en olijfboomgaarden (15.000 bomen) gelegen. Het bedrijf is al generaties lang in bezit van de Corsini familie. Het koste ons enige moeite een afspraak te organiseren om de wijnen te kunnen proeven. Uiteindelijk bleef de keldermeester ons laat in de middag opwachten om de 3 prachtige wijnen van deze fattoria te laten proeven. Wij selecteerden hier:

Wij konden helaas alleen proefflessen van de Cortevecchia meenemen, omdat de Le Corti reeds was uitverkocht. Ondanks het korte bezoek raakten wij zeer enthousiast over deze wijnen.