Verslag van Découvertes en Vallée du Rhône (11–15 mrt 2001)


Ga naar ______________ Reisverslagen Italië _____________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Wijnen
Wijncursussen
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / Venetië)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)

Van het promotiebureau van de Rhône wijnen ontvingen wij de aankondiging van een nieuw evenement "Découvertes en Vallée du Rhône". Inge zei direct: "Daar gaan we naar toe". De opzet van een 18-tal proeverijen in de directe omgeving waar de wijn wordt verbouwd, sprak ons bijzonder aan. We schreven ons in voor een 5-tal proeverijen, omdat het fysiek onmogelijk zou zijn om alle proeverijen te bezoeken. We kozen voor de Zuidelijke Rhône, de Ventoux en de Luberon.

Wat hebben wij geproefd.

De Côtes du Ventoux en de Côtes du Luberon wijnen proefden we in Gordes. De kwaliteit van deze wijnen zijn bij een aantal wijnmakers de afgelopen jaren sterk verbeterd. Velen hadden naast hun gewone wijnen ook speciale cuvée-wijnen, waaronder Vieilles Vignes (meer kracht en fruit) en cépage wijnen van de Syrah druif (stevig, kruidig en aards van smaak met een donkere kleur).

In Vacqueyras proefden we Vacqueyras wijnen uit het jaar 1999 en 2000. Wijnen uit 2000 kwamen zo uit het vat, zodat we door de ruwe jeugdigheid heen moesten proeven. Een hoog tannine gehalte en stevige aroma’s beloofden voor diverse wijnen een mooie toekomst.

Daarnaast gingen we naar 3 Côtes du Rhône (Village) proeverijen in Chartreuse de Villeneuve les-Avignon, Château Suze la Rousse en Abbeye de Bouchet. In het zuidelijk deel van de Côtes du Rhône Village rondom Avignon waren de wijnen in het algemeen zeer kruidig en soms ook animaal. In veel wijngaarden tref je daar rolstenen aan, zoals iedereen die kent van de Chateauneuf du Pape. Daarentegen waren de Côtes du Rhône Villages rondom Visan en Valréas soepeler met meer fruitig en vurigheid.

Wat wij hebben ontdekt.

Côtes du Ventoux en Côtes du Luberon

Verrassend waren de wijnen van een domaine onder leiding van moeder en dochter van Belgische afkomst dat biologisch werkt. Een cave coöperatieve bood een heel assortiment wijnen van goede kwaliteit aan. Maar onze voorkeur ging uiteindelijk uit naar een domaine met een jonge wijnmaker. Een soepele fruitige wijn met een goede afdronk, een mooie volle cuvée vieilles vignes en een stevige houtgelagerde Syrah werd onze keuze.

Vacqueyras

Tussen alle krachtpatsers vonden we toch een stevige soepele rode wijn die ons wat vriendelijker tegemoet trad en de witte was fruitig en rond. Het domaine heeft een mooie naam van een vogel waarvan we de Nederlandse naam niet hebben kunnen vinden.

Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages

In Avignon troffen we een nederlander die 1,5 jaar geleden een domaine heeft overgenomen en nu duidelijk aan de weg timmert. Een ander domaine met een bijzonder witte en zeer goed smakende rode wijnen werd echter onze keuze. Later hebben wij tijdens een bezoek aan zijn cave ook zijn Ch9 geproefd, heel mooi. In Suze la Rousse vonden we wederom een domaine dat biologisch werkt en mooie wijnen produceert. Op het domaine proefden we later ook nog een verrassende Vin de Pays. Tenslotte troffen we in Bouchet wijnmakers die we al meer dan 10 jaar kennen, maar het contact hadden verloren. We vonden een bevestiging van de kwaliteit van hun wijnen en zullen zeker de draad met hun gaan oppakken.