Reisverslag Italië aug/sept 2002 (Veneto en Piëmonte)
Home
Vorige pagina
Sitemap
Wijnen
Wijnassortiment
Wijncursussen
Azienda di Giovanni Negro Giovanni Negro
Azienda Agricola Negro e il padrone Giovanni Negro
Reisverslagen
Italië
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / Venetië)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
2009 (Umbria en Piemonte)


Frankrijk
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)

Veneto 5

Lago di Garda
Het Gardameer (Lago di Garda) in Noord-Italië is een zeer populair vakantie gebied, dat ongeveer 1300 km verwijderd is van Nederland. Na onze reis door Duistsland en Oostenrijk bereikten we via de Brennerpas Italië. We streken neer in Bardolino, een gezellig plaatsje aan de oostkant van het Gardameer. Het is het middelpunt van de wijnbouw. Bij aankomst zagen we de zeer gehavende wijngaarden als gevolg van de zware hagelbuien die in juli precies over Bardolino was getrokken. De hagelstenen waren bijna zo groot als tennisballen.
Vanuit Bardolino is Verona gemakkelijk te bereiken. Een interessante stad die een bezoek meer dan waard is. In de oude binnenstad treft men veel winkels en restaurants aan.


Bardolino, Valpolicella, Soave
Al snel merkten we dat er een wijnmuseum was. Bij bezoek bleek dit van het wijnhuis Zeni te zijn. We hebben daar naast eenvoudige wijnen ook mooie fruitige Bardolino’s, krachtige Valpolicella’s en fruitige frisse Soaves geproefd.
We hadden samen met een collega enkele wijnhuizen geselecteerd. Duidelijk was dat Bardolino een lichtere rode wijn is dan Valpolicella en dat witte Soave er in vele soorten zijn. Meestal is de Soave fris, soms ook fruitig en ze hebben altijd een bittertje. Houtlagering wordt een enkele keer toegepast.

Azienda Agricola dei Conti Guerrieri Rizzardi
Na de proeverijen hebben we gekozen voor Guerrieri Rizzardi. Hij heeft wijngaarden in de Soave, Bardolino en Valpolicella streek. De eenvoudige wijnen hebben een behoorlijke kracht en finesses. We selecteerden echter de wijnen van oude wijngaarden Bardolino Tacchetto, Valpolicella Pojega (gedeeltelijk gemaakt met de Ripasso methode), Soave Costeggiola. Deze onderscheiden zich door meer concentratie en lengte. De Ripasso methode geeft volle, krachtige en soepele wijnen.
Daarnaast worden wijnen gemaakt van gedroogde druiven, een zoete Recioto en een droge Amarone. Beiden zijn topwijnen uit Italië. Ze zijn zeer geconcentreerd van smaak met een bijzonder grote lengte in de afdronk. De wijnen, olijfolie en azijn zijn verder beschreven in onze prijslijst.

Piemonte 5

Alba, Langhe, Roero
Vanuit Bardolino is Turijn binnen 4 uur te bereiken via de Autostrada. Na een bezoek aan onze vrienden ten N van Turijn namen wij de Tanganziale via de westkant en vervolgens richting Savona tot Carmagnola. En vandaar binnendoor naar Alba om het Barolo gebied (Zona del Barolo) te bereiken.
In Piemonte vormt Alba het centrum van de witte truffel. Deze wordt in veel lokale gerechten verwerkt en verlangt een stevige wijn. De wijnen van de Roero en de Langhe, gemaakt van de druiven Dolcetto, Barbera en Nebbiolo, voorzien in meer dan uitstekende rode wijnen voor bij de maaltijd. Voor de witte wordt o.a de Arneis (Roero) en de Chardonnay (Langhe) gebruikt.

Zona del Barolo
In dit gebied brachten we een bezoek aan 3 wijnmakers op zoek naar een mooie Dolcetto en Barbera. Vanuit Alba voert een snelweg je naar het hart van dit gebied. Daar verschijnen de steile heuvels vol beplant met wijngaarden. De rijen wijnstokken zijn dwars op de hellingen geplaatst en zijn hoog opgebonden.
Tijdens ons verblijf daar barste laat in de middag een zeer zware onweersbui los, die over een strook van 2 km breed dwars door het Barolo gebied overging in een zware hagelbui. Tot diep in de nacht was men met zwaar materieel (zandauto’s, betonwagens, enz.) bezig om de schade aan de hellingen te herstellen. De schade aan de wijnstokken en de vele regen zullen de wijnen niet ten goede komen. Dit betekent een grote opgaaf voor de wijnmakers om de beste overgebleven druiven te selecteren en daar nog een goed wijn van te maken.
Vlak voor Barolo stijgt de weg sterk en gaat men een prachtig zeer heuvelachtig gebied in. Op vele toppen bevindt zich een dorpje of een grote villa. Na elke bocht komt weer een nieuw uitzicht op dit bijzondere landschap.


Azienda Agricola Luigi Baudana
Van de 3 bezochte wijnmakers ging onze voorkeur uit naar Luigi Baudana. Hij bezit 4,5 ha beplant met Chardonnay, Sauvignon blanc, Dolcetto, Barbera, Nebbiolo en Merlot. Op een van zijn bestgelegen wijngaarden (Sorì Baudana) heeft hij gekozen om Dolcetto te planten in plaats van Nebbiolo, omdat in die tijd de Dolcetto meer geld opbracht. In zijn kleine cave staan de franse eikenhouten vaten uit de Allier dicht op elkaar geplaatst.
Telefonisch hadden we een afspraak met hem gemaakt. Daarbij moesten we het hoofd koel houden, want hij sprak alleen italiaans en wij niet. Handen en voeten helpen dan niet, maar met enkele belangrijke woorden als "degustazione, lunedi, dice oro" is het ons toch gelukt.
Door Luigi en zijn vrouw werden wij in een kleine proefruimte ontvangen. Daar werden zijn wijnen opengetrokken en was zijn buurvrouw opgetrommeld om als tolk te fungeren. Al snel bleek dat we met zeer voortreffelijke wijnen te maken hadden. En we voerden een levendige discussie hierover. Deze stevige en elegante rode wijnen met hun lange complexe afdronk maakten indruk op ons.


Azienda Agricola Giovanni Negro 5
Het was ons tweede bezoek aan zijn bedrijf. We werden hartelijk ontvangen door zijn dochter Emanuela, die zowel engels als frans beheerste. Dus hier geen taalprobleem.
De bouw van nieuwe ontvangstruimten en kelders was ongeveer 3 jaar geleden gestart en begon nu een eindfase te bereiken. De eerste kelder was net in gebruik genomen waar rijen vaten waren opgesteld. We proefden alle wijnen door, eveneens van een zeer voortreffelijke kwaliteit. Het zijn enigszins robuuste wijnen, terwijl die van Luigi Baudana meer elegantie bevatten. We hadden bijzonder aandacht voor de Dolcetto en de Barbera’s. De Langhe Dolcetto met zijn mooie krachtige smaak en lange afdronk kon niet in ons assortiment ontbreken. Voor de Barbera kozen we voor de Nicolon vanwege zijn mooie volle aangename en complexe smaak en heel plezierige lange afdronk.
Aan het eind van de middag ontstond er onrust door het uitbreken van een zeer zwaar onweer. Een systeem van kanonnen die in de lucht schoten moest verhinderen dat er hagel zou gaan vallen. Dat gebeurde inderdaad niet, want de hagel viel in het Barolo gebied. De bakkersvrouw in Barolo verweet de mensen in de Roero dat zij met hun kanonnen alleen voor uitstel van de hagel zorgden en deze dus in het Barolo gebied terecht kwam. We hebben ons wijselijk van commentaar onthouden.