Côtes du Rhône


Ga naar ______________ Reisverslagen Italië _____________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Wijnen
Wijncursussen
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / Venetië)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)

Wijnen uit de
Zuidelijke Côtes du Rhône

Het gebied produceert overwegend rode wijnen. Op de rechteroever treffen we echter zeer mooie witte en rosé wijnen aan. Men kan hier hele gewone tafelwijnen vinden, maar ook hele krachtige. Er is aandacht voor kwaliteit, zodat vele Village en Cru wijnen u snel zullen bekoren.

Wist u dat in de jaren 50 coöperaties de aanzet hebben gegeven voor de groei in kwaliteit en dat 90% van de Côtes du Rhône rode wijn is.

Etiket Châteauneuf du Pape
Domaine Saint Laurent

13 rode druivenrassen


De belangrijkste druivensoort in de Zuidelijke Côtes du Rhône is de Grenache. Deze geeft op arme grond alcoholrijke wijnen met veel fruit. Er worden meerdere druivensoorten gebruikt voor de wijn, zoals de Syrah, Mourvèdre, Cinsault of Carignan. Elk draagt bij in concentratie van fruit, kleur, aroma’s, kruiden en smaak. Voor de Châteauneuf mogen tot 13 verschillende soorten worden toegepast.

Geschiedenis


De Romeinen hebben de wijnstokken naar dit gebied gebracht. In de veertiende eeuw zetelde de Paus zich in Avignon, hierdoor werd de wijnbouw belangrijk.

In het begin van de 20e eeuw was kwantiteit belangrijker dan de kwaliteit. Er ontstond een collectieve macht door de opkomst van de Coöperaties. In de jaren vijftig experimenteerden zij met o.a. betere druivensoorten en keldertechnieken Hierdoor is de kwaliteit toegenomen.

De passie voor Rhône wijnen


Er zijn hier zo veel soorten rode wijnen te vinden van licht en gemakkelijk tot stevig,, kruidig of geconcentreerd fruit.Maar toch ook mooie stevige witte en rosé wijnen.

Onze zoektochten gingen veel door het zuidelijk deel van de Côtes du Rhône. We troffen naast voortreffelijke wijnen ook vriendelijke en gepassioneerde wijnmakers waarmee we onze ideeën konden uitwisselen en hun verhalen aanhoorden.

 

De worsteling van de
druivenstokken

In de zuidelijke Côtes du Rhône bestaat de bodem uit leem, kalk en kiezels. De Rhône heeft hier klei, zand, puin en rolkeien afgezet. Ten zuiden van Montélimar zijn er geen hoge bergen meer, maar wel wat heuvels. Er heerst een Mediterraan klimaat met warme zomers en weinig neerslag.

Hier voelt de druivenstok zich zeer goed thuis. Voor de betere wijnen zal hij worstelen om het vocht en de mineralen uit de grond te halen. Met een zorgvuldig snoeibeleid kan dit grootse wijnen opleveren, want naast de juiste bodem, ligging en microklimaat is dit ook een randvoorwaarde. 

Zuidelijke Côtes du Rhône


Door de grote verschillen in bodem en druivenrassen, zijn de wijnen ook heel erg verschillend. Ieder wijnmaker geeft zijn eigen karakter aan de wijn. De wijnen zijn prijsvriendelijk Op onze proeverij kunt u verschillende Rhône wijnen naast elkaar proeven.

De witte en rosé wijnen


De beste witte en rosé wijen komen van de rechteroever van de Rhône. Voor wit is dat bijv. Laudun en voor rosé Tavel.

 

De crus uit de zuidelijke
Côtes du Rhône

  • Châteauneuf du Pape
  • Gigondas
  • Vacqueyras
  • Rasteau
Niet alle wijnen in dit rijtje hebben al een eigen appellation, maar dat zal niet lang meer duren.

Côtes du Rhône

Deze wijnen mogen uit de hele Côtes du Rhône komen, maar de meeste komen uit de zuidelijke streek. De Côtes du Rhône wijnen zijn vurige, fruitige wijnen. Iets koeler (16 graden Celsius) geserveerd komen deze wijnen goed tot hun recht. Door de verschillende produktie methodes en toegepaste druiven combinaties zijn er grote verschillen in de smaak Grenache is de belangrijkste druivensoort voor deze wijn.

Etiket Vacqueyras Vieilles Vignes
Domaine Le Couroulu

Châteauneuf-du-Pape

Voor deze wijngaarden is als enige in Frankrijk een ontheffing om in droge tijden ze met water te bevloeien. Ze liggen op een plateau met veel rolstenen. De wijnstokken moeten veel moeite doen om de voedingsstoffen uit de bodem te krijgen, omdat de keien laag erg dik is. In Frankrijk wordt wel gezegd dat "de wijnstok moet lijden om goede wijn te geven".

De Ch9 wordt momenteel op 2 manieren gemaakt, klassiek en m.b.v. macération carbonique. De eerste is doorgaans stevig en bevat meer tanninen en zal goed kunnen ouderen. De tweede is lichter van smaak en zal jonger moeten worden gedronken.

Côtes du Rhône Villages

De beste Côtes du Rhône Village wijnen komen uit 17 dorpen en mogen de naam van het dorp op het etiket zetten. Vooral de Coöperaties hebben er veel aangedaan om de wijnen uit deze streek te verbeteren. Deze wijnen zijn doorgaans wat voller dan de gewone Côtes du Rhône.

Vin Doux Naturel

Een aparte categorie zijn de Vin Doux Naturel (VDN), zoete versterkte wijnen uit Rasteau en Baume de Venise. De Rasteau wordt gemaakt van de Grenache (lijkt op port). De witte Muscat de Baume de Venise is van de Muscat druif gemaakt.

Vacqueyras en Gigondas

Een eigen appellation werd in 1972 toegekend aan de Gigondas en in 1989 aan de Vacqueyras. Vanaf de Romeinse tijd werd hier al wijn verbouwd. Samen met de Ch9 zijn dit de krachtigste wijnen van de zuidelijke Côtes du Rhône. Ze komen het best tot hun recht bij wild of stevig vlees.