Ga op deze pagina naar: Venetie
Ga naar ______________ Reisverslagen Italië _____________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Wijnen
Wijncursussen
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / Venetië)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)

Reisverslag / wijnreis Italië: Veneto / Venetië (augustus 2003)
Het zeer vlakke landschap van de Po delta, die rond Venetië eindigt in grote lagunes,
vormt een contrast met het heuvelachtige gebied aan de voet van de Dolomieten, waar de Prosecco di Valdobbiadene wordt verbouwd.

Prosecco

Het reisdoel was deze keer het oostelijk deel van de provincie Veneto waar een heerlijke mousserende wijn vandaan komt. Deze witte mousserende wijn wordt van de Prosecco druif gemaakt. De beste kwaliteit is de Prosecco di Valdobbiadene DOC welke uit het gebied komt gelegen tussen Valdobbiadene en Conegliano. De Prosecoo wordt zowel Frizzante (tot 2,5 bar) als Spumante (tot 4,5 bar) gemaakt. Bij de Frizzante wordt de kurk vaak met een touwtje vastgebonden, maar bij de Spumante is een champagnekurk met muilkorfje noodzakelijk. De Italianen houden zelf het meest van Extra Dry (half droog), maar wij gaven de voorkeur aan de Brut (droog).

De Italianen drinken de Prosecco graag als aperitief of tussen de gerechten door, maar ook in het café is het een geliefde drank. De mousserende wijn zorgt voor een neutralisering van smaken en heeft een stimulerend effect. Je voelt je lekker om aan het volgende gerecht te beginnen. Prosecco is daarom goed te combineren met antipasta of spaanse tapas die in kleine hapjes wordt geserveerd.

Sorelle Bronca

Door Antonella Bronca en Elisa, de dochter van haar zus, worden wij hartelijk ontvangen. De gesloten stalen tanks schitteren je tegemoet, want de belangrijkste productie van wijn is hier de Prosecco di Valdobbiadene DOC. We zien dat er hard gewerkt is om de diverse ruimten beter in te richten. In de kelder staan eikenhouten vaten opgesteld waarin rode wijn van de Colli di Conegliano is opgelegd om te rijpen.

We gaan eerst een 4-tal Prosecco’s proeven.

Vervolgens proeven we stille wijnen van de Colli di Conegliano DOC waar Sorelle Bronce 5 ha bezitten.

Conte Loredan Gasparini Azienda Agricola

De wijnen van dit wijnbedrijf hebben wij niet ter plaatse kunnen proeven vanwege hun vakantie. Wel hebben wij enkele proefwijnen mee naar huis kunnen nemen. De beoordeling van de rode wijnen gemaakt van de Bordeaux druiven zal ons thuis nog wel een mooie avond bezorgen.

De bedrijfsleider, die voor de oogstbegeleiding aanwezig was, heeft ons ontvangen. De oogst zou hier vroeger dan normaal beginnen. Vanwege de hete zomer is de groei van de druiven bijzonder snel verlopen. Voor de rode wijnen zijn hier Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Malbec aangeplant. Voor de witte wijnen de Manzoni Bianco en de Chardonnay. Voor de mousserende wijnen wordt de Prosecco gebruikt.

De Azienda beschikt over 80 ha wijngaarden gelegen in een gebied dat van oorsprong al was aangewezen om kwaliteitswijnen te kunnen voortbrengen.Ga naar boven

Venetië

Onze heenreis ging via Duitsland en Oostenrijk naar de Brennerpas (Brennero). Al snel verlieten we in Italië de autostrada om via het Val Gardena de Dolomieten te penetreren. In de diverse wintersportplaatsen was het heel druk met bergwandelaars. Richting Belluno verlieten we dit ook in de zomer aantrekkelijke gebied. Via secundaire wegen passeerden we Treviso om in gematigd tempo Mestre te naderen. Verrassend genoeg hield iedereen zich aan de toegestane snelheid. In Mestre ondervonden we problemen om de weg te vinden, omdat het verkeer zoveel mogelijk naar de tangenziale wordt geleid.

Op camping Serenissima in Oriago troffen we vele Venetië-gangers aan. Voor €10,50 p.p. neem je een dagkaart voor het openbaar vervoer. Wij namen om 6.45 uur de bus, zodat we om 7.10 uur aan onze wandeling door Venetië begonnen. Snel daarna stroomden de mensen in nette kleding uit de bussen op weg naar hun dagelijkse werk. Verdwalen in Venetië is onmogelijk. Overal tref je op de muur geschilderde wegwijzers aan. Soms zie je mensen hele smalle steegjes inschieten om kennelijk een kortere route te volgen. Wanneer je dat probeert zul je merken dat je nog enkele hoeken om moet om er weer aan de andere kant uit te komen of om te bemerken dat je niet verder kunt en op je schreden terug moet keren.

Het opstappen en afstappen op een vaparetto (varende bus) speelt zich doorgans binnen 30 seconden af. Zodra de laatste persoon aan boord is komt de motor tot leven en zorgt de kapitein dat de lijn speling krijgt en losgegooid kan worden. Direct wordt het vermogen opgevoerd en maakt de boot zich los van de wal en krijgt snelheid. Op het Canal Grande is dat steeds van korte duur, want de volgende fermeta (halte) is dichtbij.

Na een bezoek aan het eiland Murano, waar glasblazers het beroemde glaswerk maken, komen we rond het middaguur terug en is Venetië inmiddels vol gestroomd met toeristen. We gaan lunchen en nemen daarna een vaparetto naar het Lido. Na in het Canal Grande alle haltes te hebben aangedaan wordt de oversteek over de lagune gemaakt. De boulevard met grote hotels ligt aan de zeezijde en op het strand zijn kleedhokjes, strandstoelen, parasolen geplaatst om de gasten te gerieven. Wij nemen de bus naar het einde van de boulevard om op een vrij stukje strand een warm bad in de Mare di Venezia te nemen.

Voor de terugweg nemen we een kleine oude vaparetto direct naar piazale Roma vanwaar de bussen vertrekken. De kapitein zet de motor achteruit om los te komen van de embarcadero. Plotseling wordt het doodstil en ontstaat het idee dat de motor de geest heeft gegeven. Nog voordat dit idee verder vorm kan krijgen wordt de motor weer tot leven gebracht en wordt het vermogen bij het wegvaren snel tot het maximum opgevoerd. Bij het naderen van de volgende fermata wordt vaart geminderd en opeens ontstaat een luid en alarmerend kabaal wanneer de kapitein de motor achteruit laat slaan. De vaparetto trilt en schokt, maar komt netjes tot stilstand. Teruggekomen op het piazale Roma trakteren we onszelf op een grote gelato en houden ondertussen de bus in de gaten waar we mee terugrijden. We zien de chauffeur in zijn bus stappen en we haasten ons om ook in te stappen. Direct zet de chauffeur de bus in beweging om ons terug naar de camping te brengen.

In september of oktober is het een betere tijd om Venetië te bezoeken, omdat er dan minder toeristen zullen zijn en tegen de avond er vaak een mysterieuze sfeer ontstaat wanneer de mist vanaf de lagune binnenkomt.