Dresden, Praha, Budapest, Ljubljana, Piemonte, Provence
(zomerreis augustus 2013)

Ga naar ______________ Reisverslagen ItaliŽ _____________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Wijnen
Wijncursussen
CONTACT
Piemonte (algemeen)
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / VenetiŽ)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
2009 (Umbria, Piemonte)
2010 (Liguria, Piemonte, Emília Romagna)
2012 (Provence, Liguria, Piemonte)
2013 (Dresden, Praha, Budapest, Ljubljana)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)
2010 (Provence en Bandol)

Ga naar Praha of Budapest of Ljubljana.
Mijn devies: "bij stadsbezoek altijd het openbaar vervoer gebruiken!"

Dresden / Duitsland
Moderne ruime stad
De Duitse Autobahn brengt je overal in Duitsland. Hoe oostelijker ik kom hoe harder er word gereden. Dat is dus opletten geblazen. In LEIPZIG stap ik af voor een heerlijk glas bier in Kneipencafe "Orange".

Dresden Frauekirche In Coswig zet ik mijn tent op. Ik begroet mijn Russiche buurvrouwen en zit prompt samen met hen gezellig te praten en te eten.

Met een dagkaart (Ä8,50) voor de trein + OV reis ik naar Dresden.

Er is Stadtfest en dat geeft het nodige vertier. Onder de Frauekirche geniet ik van een kop koffie en pianomuziek op het plein.

Na het oversteken van de brug over de Elbe zit ik zomaar een uur te kletsen met een Australiër die thuis koffie brand en verkoopt.

Dresden is een prettige stad met goed openbaar vervoer. Een bezoek is zeker de moeite waard.Dresden Neustadt

Op de camping neem ik afscheid van mijn buurvrouw Elena en haar vriendin.

Autohaus Mellmann vervangt de MAP sensor en daarna ga ik naar Meißen. Gezellige binnenstad en na wat wijn proeven ga ik met een fles Kerner terug naar de camping. Door de noordelijke ligging van de "Weinbergen" zijn het lichte wijnen.


naar boven

Praha / Tsjechië
Ik ga Tsjechië via de Bundesstraße binnen en koop mijn vignet (Ä 16,-). Bij een benzinestation ga ik lunchen. Internationale woorden brengen redding. Het menu bezorgt mij een standaard Goulash gerecht en natuurlijk bier erbij.

Via de autoweg rijd ik Praha in en intuïtief neem ik de juiste afslag. Camping Sokol Praha is een keurige kleine camping met zwembad en restaurant. De 3-dagen kaart (Ä12,-) zorgt voor het gemak van het openbaar vervoer. Met de trein vanuit Dolní-Pocernice naar de stad in ruim 10 min.

Praha trams
Praha rivier

Via de bekende Karluv most steek ik de rivier over naar de oude stad. Na klimmen komt dalen en in een klein wijnwinkeltje drink ik een heerlijke koffie. Op de helling van de heuvels ligt een groot park waar mensen in de rij staan voor de kabelbaan. Een goed bezocht restaurantje kies ik uit om de lunch te gebruiken. Het blijkt een zeer goede keuze.

De volgende dag merk ik dat ik teveel gelopen heb. Ik besluit meer het openbaar vervoer te nemen. Het centrale plein Staromestské staat vol met kramen en is door veel toeristen gevuld. Met tram 3 zoek ik een rustiger plek om te eten. Tijdens mijn verdere wandeling ontmoet ik gastarbeiders die met de aanleg van kabels bezig zijn. Een Roemeen wil graag stoer op de foto.

Een bezoek aan de Botanische tuin doet mij versteld staan van de grote diversiteit aan naaldbomen. Zo'n tuin is altijd een heerlijke oase in de stad. En tegenover de ingang zat een prima café.


naar boven

Budapest / Hongarije
Van Praha naar Budapest is een behoorlijk rit en je moet 2 keer een vignet kopen (Slowakia, Hungarije). In Györ stap ik af en geniet van een voortreffelijk maaltijd.

Camping Zugliget "Niche" was het eindpunt van een tramlijn. Het dienstgebouw is nu het restaurant en 2 oude trams markeren de ingang.

Met de bus kom je gemakkelijk in de stad en de 7-dagen OV-kaart (Ä 16,50) heeft me overal naar toe gebracht. Het is een levendige stad en je maakt gemakkelijk contact met de mensen. Als lunch neem ik een glas bier dat standaard een 0,5 liter is.

Bij het Parlementsgebouw wordt het plein gigantisch verbouwd. Een parkeergarage, nieuwe tramrails, prachtige bestrating.

Metro Red Line
Royal Palace in Gödöllö

In het centrum zijn brede aangename straten om heerlijk te passagieren. Wanneer ik de hoek om ga richting Hõsök tere (Heroes'Square) vind ik een IJzeren Gordijn (kettingen opgehangen als een gordijn). De "Wende" in 1989 wordt met dit monument herdacht.

Met een trolleybus rijd ik onbedoeld naar een buitenwijk. Bij een café stap ik snel uit en bestel koffie. Op het terras raak ik in een geanimeerd gesprek met twee jonge mannen.

Met een oude rammeltrein van de HEV ga ik naar het Royal Palace in Gödöllö voor het boogschieten en de valken show. In de trein een verrassend leuk contact gehad met een jong meisje en haar vader. Bij het uitstappen bleef ze naar me zwaaien.


naar boven

Ljubljana / Slovenia
Vanuit Budapest rijdt ik door het vlakke land langs het Balaton meer richting Slovenia. In Maribor maak ik een stop om informatie in te winnen over campings. Aan de hand van een keurige folder kies ik een camping even buiten Ljubljana. De volgende dag neem ik heel vroeg de trein, zodat ik om 8:30 al in Ljubljana ben. De stad is niet zo heel groot, maar wel gezellig. Op de markt koop ik een verse Boleet, die mij 's-avonds heerlijk smaakt. Bij een marktkoopman bemachtig ik drie houten borden uit een stuk hout gemaakt.

Piemonte / Italia
Even buiten Canale leg ik een bezoek af aan Azienda Agricola Negro. Het is een hartelijk weerzien met Emanuela Negro. Vamzelfsprekend proeven we een aantal wijnen. Met een aantal doosjes heerlijke Serra Lupini (Roero Arneis) vertrek ik weer.

Met Paul Balke ga ik ergens buiten eten om weer eens rustig bij te praten. De volgende dag ga ik op stap richting Frankrijk.

naar boven