Liguria, Piemonte en Emília Romagna
(wijnreis juni 2010)
Colli Piacentini

Ga naar ______________ Reisverslagen ItaliŽ _____________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Sitemap
Wijnen
Wijncursussen
CONTACT
Piemonte (algemeen)
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / VenetiŽ)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
2009 (Umbria, Piemonte)
2010 (Liguria, Piemonte, Emília Romagna)
2012 (Provence, Liguria, Piemonte)
2013 (Dresden, Praha, Budapest, Ljubljana)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)
2010 (Provence en Bandol)

Ga naar verslag van de wijnreis.

De reis naar Italië
ItaliŽ heeft een zeer lange kustlijn en veel Italianen kiezen daarom de kust als hun vakantiebestemming met augustus als topmaand. In juni is het nog mogelijk om een plekje aan de kust te krijgen.
Onze keus valt op Liguria, zodat we onze reis gemakkelijk kunnen combineren met een bezoek aan wijnproducenten in Piemonte. Het leven in Liguria speelt zich af op een welhaast onmogelijk smalle strook langs de kust. Onderzoek naar campings leverde veel adressen op in de buurt van Albenga en maar weinig tussen Genova (Genua) en Savona. Onze de Waard tent Roerdomp is niet echt klein en veel informatie over de terreinen was er niet.
In Piemonte verblijven we in de buurt van Tortona Van daaruit bezoeken we producenten in de Colli Tortonesi, Roero en Diano d'Alba.
De afstand vanuit Tortona naar de regio Emília Romagna, Provincia Piacenza, is niet ver. Alleen het zuidelijke puntje van de regio Lombardije scheidt de twee regio's.


30 jarig huwelijk in Nuth
Onze eerste stop is de Pingerhoeve (cafť restaurant B & B) in Nuth Z-Limburg (eigenaren: Elsbeth Luiting en haar man Bernard). Met onze kinderen en kleinkinderen genieten we van een heerlijk weekend voor ons 30-jarig huwelijk.


naar boven
Strand bij Savona

LIGURIA
Vanuit Limburg gaan we via Luxemburg door Frankrijk en Zwitserland naar ItaliŽ. Bij de Gotthard tunnel wacht ons een verrassing, lang wachten of over de pas gaan. Na 45 minuten bochten dalen we snel richting ItaliŽ. De autostrada brengt ons snel naar de kust. Over de kustweg langs het strand, heerlijke palmen, parasols, kleurige winkeltjes en druk verkeer proeven we de Mediterrane sfeer. Afgezien van de autostrada is dit de enige verbindingsweg in Liguria. Vanwege de smalle kuststrook worden wijngaarden op smalle terrassen aangelegd. Voor witte wijn worden de Pigato en de Vermentino gebruikt. Voor de rode wijn de Granachia. De lichte verfijnde olijfolie is heerlijk voor salades en om in te bakken.

SAVONA
Na enkele campings met kleine hooggelegen terrassen belanden we bij camping Charly in Savona. Na het oversteken van de straat ligt het strand (spaggia) op 30 meter afstand (volgens de camping beheerder 10 meter!) nemen we een heerlijke duik in de Middellandse zee (Mare Ligure). Daar observeren we de scheepsbewegingen op zee, want ook Savona is een havenplaats. Met de bus gaan we naar het kleine en gezellige centrum van Savona (kaartjes koop je bij de Tabacchi). Voor de lunch (pranzo) vinden we een cafŤ in de via XX Settembre en temidden van Italianan nemen een verdure misto con arrosto die we natuurlijk afsluiten met een espresso.

GENOVA (Genua)
Met de trein bereiken we in ongeveer een uur Genova (vergeet niet je treinkaartje te valideren). Het treinverkeer verloopt uitstekend, maar de informatie voor de reiziger houdt niet over (o.a; geen topgrafie van de lijnen). Wel valt op dat het materieel gedateerd is, maar wel goed onderhouden. De vele palazzi, zeer indrukwekkend in de Via Garribaldi, wijzen op de welvarendheid van deze al vanuit het verre verleden belangrijke havenplaats. We lopen door smalle stegen en ruime pleinen en voelen voortdurend de grote bedrijvigheid. Hoge gebouwen met talloze appartementen reizen dicht tegen elkaar omhoog. Was hangt te drogen, luiken en ramen staan open. Een compacte stad met de haven en industrie als levensader.

PIEMONTE
Colli Tortonesi
Samen met Paul Balke brengen we in de Colli Tortonesi een bezoek aan Walter Massa en Claudio Mariotto. We proeven heerlijke witte Timorasso en rode Barbera en Croatina wijnen. We gaan ook nog langs Elisa Semino van La Colombera en proeven ook haar Timorasso. De stijlen van de 3 wijnmakers zijn duidelijk verschillend.

Roero
De autostrada is de oplossing om je in ItaliŽ snel te verplaatsen. Vanuit Tortona gaan we richting Turino (Turijn) en bij Asti slaan we af naar Cuneo. Voor Alba slaan we af en komen in de Roero voor een bezoek aan Giovanni Negro en Raffaele Gili. De witte Favorita smaakt prima bij de geitenkaas, maar de heerlijke Arneis echter niet. De fruitige Langhe Nebbiolo en de stevigere Nebbiolo d'Alba zijn van een mooie kwaliteit en de smaak is zeer plezierig. De Barbera d'Alba voegt zich moeiteloos naar de smeuÔge salumi (worst). De Arneis van Gili presenteert zich met mooi fruit en meer rondheid. De rode Bonarde is frizzante (klein beetje mousserend) en kan iets koeler worden gedronken, prima bij warm weer. De Langhe rosso (een blend van Nebbiolo en Barbera) overtuigd ons met zijn souplesse en kruidigheid; een prachtige wijn.


Diano d'Alba
Om het gebied te bereiken waar de Dolcetto di Diano d'Alba wordt verbouwd stijgen we sterk over een smalle weg. Na elke bocht kijk je op een amfitheater van wijngaarden, zeer spectaculair. Het is precies dit gebied waar de Dolcetto goed gedijt en bijzondere mooie en krachtige wijnen oplevert. De wijnen van Claudio bevestigen dit beeld volledig. Hij verrast ons ook met een prachtige Barbera d'Alba en Nebbiolo d'Alba. Zijn 2 Barolo's spreken volledig voor zichzelf.

Barbaresco
Evaluatie gecompliceerde import
Met Fabrizio Francone proeven we zijn wijnen en spreken over onze ervaringen met de import voor een aantal kleine wijnimporteurs, die bij meer dan 10 verschillende producenten wijn hadden besteld. Bij Fabrizio was het verzamelpunt. LOUVIN had de organisatie en coŲrdinatie van deze import, die succesvol is verlopen. De vele Italiaanse regels veroorzaken strijdige situaties en extra administratie. Het nieuwe elektronische douane systeem, dat 1 januari 2011 operationeel wordt, zal hier hopelijk verandering in brengen. De organisatie van een dergelijke import vraagt veel kennis en professionaliteit.

EMÍLIA ROMAGNA
Paul Balke neemt ons mee naar de meest westelijke provincie Piacenza van Emília Romagna. Vanuit Tortona passeren we na 15 km vlak voor Voghera eerst de grens met de regio Lombardia. Vlak na Stradella komen we in EmŪlia Romagna. Aan onz rechterhand rijzen voortdurend de uitlopers van de Appenijnen op, maar de weg loopt nog door de vlakke Po-vallei.

In de provincia Piacenza zijn 4 grote valleien; val Tidone, Val Trébbia, Val Nure en Val Arda. Het wijngebied heet colli Piacentini. We slaan af om de eerste vallei in te gaan naar de wijnproducent in Ziano. Het ronden van een amfitheater met wijngaarden levert fantastische uitzichten op. De Braziliaanse medewerker geeft uitleg over het bedrijf. De volgende dag speelt het Nederlandse voetbal elftal tegen BraziliŽ in de kwart finale. Volgens hem 2 teams die aan elkaar gewaagd zijn (Nederland wint met 2-1).

Om de locale keuken te ervaren wordt Ristorante Le Proposte aanbevolen. Sfeervol ingericht, ruime keuze uit locale wijnen en een heerlijke menukaart. Heerlijk gegeten. Top!


Frizzante et Ferma
In dit gebied worden veel frizzante wijnen (wit en rood) gemaakt, die goed samen gaan met de wat vettere gerechten (o.a. salumi, pancetta) uit de lokale keuken. De witte zijn droog of half droog en de rode droog. De stille wijnen worden aangeduid met "ferma". De alcoholpercentages zijn ca. 14%. De witte druiven die gebruikt worden zijn de Ortrugo (lokala druif in de Piacentini) en Malvasia. Voor rood worden Barbera, Bonarda en Croatina gebruikt. De Gutturnio is een blend van 2 of 3 van deze druiven. Rode wijnen worden ook gemaakt met een lagering van 1 jaar op barrique of grande botte gevolgd door 1 jaar rijping op fles. Ook wordt Passito gemaakt van witte (Malvasia, Semillon, Viognier) en rode (Bonarda) druiven; verrukkelijk bij een dolce (dessert). We proeven een bijzondere blend van Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Barbera. En we komen ook nog een blend van 5 druiven tegen; Chardonnay, Malvasia, Ortrugo, Trebbiano en Greco.

naar boven