Découvert en Côtes de Provence et Bandol
(wijnreis mei 2010)


Ga naar ________________ Reisverslagen Italië _________________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Wijnen
Wijncursussen
CONTACT
Piemonte (algemeen)
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / Venetië)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
2009 (Umbria, Piemonte)
2010 (Liguria, Piemonte, Emilia Romagna)
2012 (Provence, Liguria, Piemonte)
2013 (Dresden, Praha, Budapest, Ljubljana)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)
2010 (Provence en Bandol)

Ga naar verslag van de wijnreis.

Côtes de Provence
De wijngebieden van de Côtes de Provence liggen tussen Aix en Provence en Nice. De Provence is een streek met een grote aantrekkingskracht door het mediterrane klimaat, de heerlijke keuken en zijn unieke rosé wijnen.

De productie voor de Côtes de Provence bestaat uit 80% rosé en de rest is rood en wit. De rosé is direct herkenbaar aan zijn licht rose kleur, van zalmkleurig tot bijna wit. De betere zijn aangenaam fruitig in de neus en de mond en bezitten een mooie afdronk.

De Provence wijnen worden gemaakt vanuit de gedachte er plezier aan te beleven.


De wijngebieden
Er zijn voor de Côtes de Provence wijnen 5 zones met een verschillend terroir aangewezen:


- La montagne Saint Victoire (Côtes de Provence Saint Victoire)
- Le Bassin du Beausset; terrain calcaires
- Les collines calcaires du Haut Pays; ten N van de autoroute naar Nice
- La Vallée Intérieure, Massif de Maures; terres argilo sableuses
- La Bordure Martime (La Londe, Fréjus); terrains cristallaine

Les cépages principals:

- Rouge: Granche, Syrah, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Carignan, Mourvèdre, Tibouran
- Blanc: Rolle (Vermentino), Sémillon, Ungi blanc, Clairette

Bandol
Aan de kust ligt het Bandol gebied met ruige heuvels en ruime valleien. Hier worden krachtige rode en rosé wijnen gemaakt.


De Bandol heeft een eigen appellation voor zowel rosé als rood. De verplichte blauwe druif is hier de Mourvèdre. Het wijngebied ligt in de heuvels tussen Bandol, Cadière d'Azur en St. Cyr-s-mer.


naar boven
De wijnreis (1e dag)

Côtes de Provence Saint Victoire
De weerwverwachting geeft regen aan. Via de autoroute gaan we richting Aix-en-Provence en de meteo had het juist. Bij Trets volgen we de aanwijzingen van Château Grand Boise. Divid legt uit dat het Château van de familie is overgegaan in nieuwe handen en dat er plannen voor de toekomst zijn gemaakt. De Saint Victoire rosé en rouge vallen goed in de smaak.

Bandol
Het eerste adres in de Bandol is La Bastide Blanche. We proeven mooie rosé en robuuste rode wijnen. Na 8 wijnen te hebben geproefd en correcte en eerlijke antwoorden van de eigenaar vertrekken we met een doos proefwijnen. Uit de prijslijst maken we op dat je er snel bij moet zijn, want de nieuw Bandol rouge 2008 was al helemaal gereserveerd.
De zon is doorgebroken en in Cadière d'Azur genieten we van een heerlijke lunch. Bij Domaine les Luquettes worden we bijzonder gastvrij onthaalt door Elisabeth Lafourcade. Zij verrast ons aangenaam met een overheerlijke Bandol rosé, maar ook de Bandol rouge is van meer dan uitstekende kwaliteit. En dan blijkt de Vin de Pays de Mont Caume ook heel goed te smaken. De wijnen van Domaine du Pey Neuf geven een andere kijk op Bandol. Niet alles hoeft even robuust te zijn.

La Vallée Intérieure
Onze 1e proefdag zit erop en we gaan op weg naar de Vallée Intérieure. Om Toulon tijdens het spitsuur te passeren vergt enig geduld. Na Gonfaront nemen van een verkeerde afslag en dreigen het Massif des Maures in te rijden. Op de smalle weg keren we en na even zoeken vinden we de juiste weg naar Domaine de la Fouquette. Om de Chambre d'hôte te bereiken gaan we stijl omhoog door het bos over een natte zandweg. Na een hartelijk onthaal schuiven we aan bij de table d'hôte. We worden vergast op een zeer gezellige avond en een heerlijke maaltijd met de wijnen van het huis.

De wijnreis (2e dag)

Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt vertrekken we naar beneden. In de cave proeven we nog wat en gaan we voorzien van proefflessen op pad richting de kust.

La Bordure Maritime
De Vallée Intérieure is een brede rustige vallei langs het Massif des Maures. Een gebied waar de kruisridders hun commanderien hebben gebouwd. Na Pierrefeu-du-Var bereiken we snel La Londe les-Maures. Uit het kantoor bij Château Jasson komt een dame om het proeflokaal voor ons te openen. Zij blijkt nog maar kort daar aan het werk te zijn. De smaak en de prijs van de wijnen overtuigen ons niet.
Voor het middaguur gaan we het winkeltje van Château Maravenne binnen. Bij de kust is natuurlijk alles afgestemd op de tourist. De golfbaan ligt ook vlakbij. Een dame leidt ons op een intelligente wijze door de witte, rosé en rode wijnen heen. Vooral de witte Collection Privée heeft de mediterrane zon in het glas. En de soupele rode Grande Réserve bevalt ons goed. De eigenares is helaas niet aanwezig, maar we krijgen een kaartje mee.

Bandol
Ons laatste afspraak is laat in de middag in de Bandol streek. Toulon passeren we nu gemakkelijk via de tunnel. In Bandol strijken we neer in een restaurantje bij de zee en al gauw stromen de gasten binnen. Zij weten kennelijk dat je hier smakelijk kunt eten.
Via La Ciotat naar Cassis waar, ondanks het grijze weer, toch de nodige touristen over de kade passagieren. De rondvaarten naar de Calanques gaan gewoon door, maar iedereen zit wel droog in de kajuit.
Onze laatste afspraak is bij Domaine de la Ribotte in de Val d'Arenc. We missen een bord en rijden verkeerd, zodat we moeten keren. De cave treffen we verlaten aan. We rijden door naar het woonhuis "la Chapelonne" (1750). Nathalie Desblaches en haar zoon rijden ons voor naar de cave. Zij vertelt ons dat "faire la ribotte" feest maken betekent. Bij het proeven van de 3e rosé Bandol Prestige wordt het ons duidelijk. Die is werkelijk een feest in de mond. De Vin de Pays de Mont Caume Cuvée Chapelonne van Cabernet Sauvignon en Grenache verrast ons ook.
De 2e proefdag zit erop en we gaan snel de autoroute op terug naar Domaine du Crestet.