Côtes de Provence
De wijngebieden van de Côtes de Provence liggen tussen Aix en Provence en Nice.
De Provence is een streek met een grote aantrekkingskracht door het mediterrane klimaat,
de heerlijke keuken en zijn unieke rosé wijnen.
De productie voor de Côtes de Provence bestaat uit 80% rosé en de rest is rood en wit.
De rosé is direct herkenbaar aan zijn licht rose kleur, van zalmkleurig tot bijna wit.
De betere zijn aangenaam fruitig in de neus en de mond en bezitten een mooie afdronk.
De Provence wijnen worden gemaakt vanuit de gedachte er plezier aan te beleven.
|
De wijngebieden
Er zijn voor de Côtes de Provence wijnen 5 zones met een verschillend terroir aangewezen:
- La montagne Saint Victoire (Côtes de Provence Saint Victoire)
- Le Bassin du Beausset; terrain calcaires
- Les collines calcaires du Haut Pays; ten N van de autoroute naar Nice
- La Vallée Intérieure, Massif de Maures; terres argilo sableuses
- La Bordure Martime (La Londe, Fréjus); terrains cristallaine
Les cépages principals:
- Rouge: Granche, Syrah, Cinsault, Cabernet Sauvignon, Carignan, Mourvèdre, Tibouran
- Blanc: Rolle (Vermentino), Sémillon, Ungi blanc, Clairette
|
Bandol
Aan de kust ligt het Bandol gebied met ruige heuvels en ruime valleien.
Hier worden krachtige rode en rosé wijnen gemaakt.
|
De Bandol heeft een eigen appellation voor zowel rosé als rood.
De verplichte blauwe druif is hier de Mourvèdre.
Het wijngebied ligt in de heuvels tussen Bandol, Cadière d'Azur en St. Cyr-s-mer.
|