Umbria en Piemonte mei 2009
Ga naar _____________ Reisverslagen Italië _____________ _________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Wijnen
Wijncursussen
CONTACT
Piemonte (algemeen)
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / Venetië)
2004 (Toscane en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
2009 (Umbria, Piemonte)
2010 (Liguria, Piemonte, Emilia Romagna)
2012 (Provence, Liguria, Piemonte)
2013 (Dresden, Praha, Budapest, Ljubljana)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)
2010 (Provence en Bandol)

Inge in Fiesole Rob in Fiesole

Wijnreis via Toscane naar Umbria en Piemonte

Toen onze vriend Nikos voor een jaar naar Florence/Fiesole ging was daarmee bepaald dat we een bezoek aan hem zouden gaan brengen. De regio Umbria kwam daarmee binnen handbereik. Op koninginnedag vertrokken we en bereikten pas met het donker Varese net over de Zwitserse grens, omdat we in Zuid-Limburg eerst voor onze zoon 2 auto's moesten bekijken (met succes, want hij heeft er een gekocht). Na veel gezoek en gevraag rijden Italianen ons voor naar hotel Ungharia.

Ga naar: Umbria of Piemonte of Dolcetto wijnen.


Florence
Op 1 mei (feestdag in Italië) leek het wel of alle Italianen de autostrada was opgegaan om het lange weekend te benutten om familie te bezoeken of naar de kust te gaan. Bij aankomst in Fiesole is er markt en bij een biologisch werkende wijnproducent uit Rufina kopen we een rode wijn waaraan totaal geen sulfiet was toegevoegd. Boven de wijn bevond zich wat olijfolie om bederf tegen te gaan. Samen met Nikos en Simone hebben we, na het verwijderen van de olijfolie, heerlijk genoten van deze wijn.

We overnachten op Campeggio Internationale. Vanaf het terras bij het zwembad is er een fantastisch uitzicht op Florence. De campingbeheerder had ons een adres gegeven voor kampeerartikelen, omdat we onze kampeerstoelen hadden thuis gelaten. Nu zijn we de trotse bezitter van heerlijk zittende goed opvouwbare stoelen.

Vanaf Fiesole is het eenvoudig om met de bus naar het centrum van Florence te gaan (kaartjes bij de Tabacchi). Vanwege het lange weekend treffen we de stad vol toeristen, zodat het nogal eens file-lopen is wanneer we ons van piazza naar piazza begeven. Aan de andere kant van de rivier lopen we wat verder de wijk in en vinden een ristorante vol met Italianen waar we van een heerlijke pranzo genieten.

Arezzo
Met een onderbreking in Arezzo gaan we naar Perugia. Voor onze pranzo, lunch, in Arezzo gaan we een ristorante in wat binnen 10 minuten helemaal vol stroomt met voornamelijk Italianen. We eten er dan ook uitstekend, beter en veel goedkoper dan in Florence.

Naast ons strijken Amerikanen neer die voor het eerst Italië bezoeken. Ze bestellen een glas Cola Light en proberen dan duidelijk te maken dat ze ijsblokjes erin willen. Het verzoek wordt niet begrepen of genegeerd. We leggen hun uit dat het in Italië gebruikelijk is zonder ijsblokjes te serveren. Nadat ze onze conterni zien willen ze deze ook bij hun primo piatti bestellen. Ze krijgen deze echter geserveerd zodra ze hun primo op hebben. We leggen uit dat de contorni bij de secondo piatto wordt geserveerd.


UMBRIA
Ga naar boven

Perugia
Na enig rondzwerven bij Perugia bereiken we camping Paradis d'été. Van de campingeigenaar Marcello vernemen we dat hij max. 5 km vanaf zijn bordjes mag plaatsen. Met onze auto proberen we de oude stad te bereiken. Dat lukt, maar de terugweg levert een aardige toeristische omweg op. De volgende dag parkeren we onze auto dan ook beneden bij een station van de mini-metro, een funicolare met om de paar minuten een cabine, die ons in 10 minuten naar het oude centrum brengt.

Op recommandatie van Marcello gaan we eten in een ristorante van een vriend in de buurt van de arche etruske. Wanneer je in Umbria naar goede wijn vraagt krijg je direct als antwoord Rubesco van Lungarotti en Sagrantina uit Montefalco. Bij de supermarkt beneden (3 km vanaf de camping) slaan we een Rubesco 2005 in die we samen met Marcello proeven. Een goede wijn met een consistente fruitige smaak.

Assisi, Foligno, Torgiano
Voor de bedevaartganger is een bezoek aan Assisi standaard. In de duomo wonen we een stukje van een mis bij met prachtige zang. Ons pranzo genieten we in een eenvoudige, maar zeer Italiaanse, ristorante in Foligno.

In Torgiano bezoeken we het museo del vino van Lungarotti. We zien welke zware en noeste arbeid nog tot ongeveer 40 jaar geleden werd verricht door de wijnboeren in de wijngaarden. De wijze van wijn maken van toen is in het licht van de huidige moderne technieken uiterst primitief. In de enoteca kopen we een paar wijnen van Lungarotti.
- Grechetto IGT
- Torgiano bianco Torre di Giano (Trebbiano, Grechetto)
- Torgiano rosso Rubesca (Sangiovese, Canajolo)
- Torgiano rosso riserva Rubescariserva Vigna Monticchio (Sangiovese, Canajolo)
- Dulcis Vino Liquoroso


Orvieto
Wanneer we op de camping in Perugia afscheid nemen van Marcello nemen we nog een blik met 3 liter prachtige olijfolie van hem over.

Bij Orvieto hebben we op camping Scacco Matto een prachtige plaats aan het "lago di Corbara". Het centro storico van Orvieto ligt op een hoge platte rots en is vanaf het station eenvoudig te bereiken met een funicolare. Ook hier weer prachtige uitzichten op de omgeving. In de via del Duomo woont inderdaad Marlena de Blasi, die het prachtige boek "Vrouwe van het palezzo" schreef.

Rondom Orvieto ligt het classico gebied waar de beste witte wijnen van de Grechetto druif worden gemaakt. Bij Palazzone geeft Giovanni gedreven uitleg over de verschillende grondsoorten en de reden dat de beste wijngaarden NO zijn georiënteerd.


Wijnen geproefd bij Palezzone.
- Terre Vineate Orviero Classico Superieure
- Campo del Guardiano Orviero Classico Superieure
- Piviere Sangiovese IGT
- Muffa Nobilis (Sauvignon blanc); edele rotting

Bij Barberani ontvangt zoon Niccolò Barberani ons. Hier ontmoeten we een andere stijl wijnen, elegant en verfijnd.

Wijnen geproefd bij Barberani.
- Vallesanta secco Orviero Classico
- Castagnole secco Orviero Classico Superieure
- Vallesanta Sangiovese
- Lago di Corbara Pinot Nero

Wijngaard van Luciano Revelli PIEMONTE
Ga naar boven
Belvedere Langhe

Acqui Terme, Cuneo
Na het bezoek aan onze vrienden Godard en Octavie, in de buurt van Lucca, gaan we richting Piemonte. In Acqui Terme halen we de bestelde 3D-poster van Piemonte op. Tijd voor pranzo met een heerlijke pizza 4 staggione. Naar Cuneo is nog een hele rit, want eerst moeten we de autostrada van Asti naar Alba zien te bereiken. Voordat we Nizza bereiken rijden we door een schitterend gebied met wijngaarden, vergezichten, bochten, stijgingen en dalingen. Bij Alba moeten we de autostrada af, omdat deze nog niet is doorgetrokken naar het zuiden. Dan merken we goed dat je een autostrada nodig hebt om je in Italië snel te kunnen verplaatsen. Op de andere wegen bevindt zich ook langzaam verkeer en elke heuvel naar het volgende plaatsje moet worden genomen.

Mondoví, Farigliano, Dogliani
Op camping "la Bisalta" bij Cuneo hebben we vorig jaar kennis gemaakt met de Dolcetto wijnen van Luciano Revelli. Eerst naar het historische plaatsje Mondovì en met de funicolare naar het middeleeuwse gedeelte boven. Met een heerlijke Risotto alla Parmagiane achter de kiezen gaan we richting Farigliano. We moeten 4 keer de weg vragen om via een klim naar Belvedere Langhe bij de Azienda van Luciano Revelli aan te komen. We ontmoeten veel passie en proeven zijn heerlijke wijnen. Daarna neemt hij ons in zijn Fiat Panda mee de wijngaard in en laat zien wat het werk in de wijngaard betekent om wijnstokken in een perfecte conditie en gezond te houden en hele mooie druiven te krijgen.

In 2006 is de Dolcetto di Digliano Superieure omgezet naar Dogliano DOCG.


Na een dag rust besluiten we Giovanni Batista Gillardi te gaan bezoeken om zijn Dolcetto's te proeven. Het is een regenachtige dag wat betekent dat we niet kunnen genieten van de fantastische uitzichten op de Belvedere Langhe. We vragen wederom de weg en gelukkig is de uitleg duidelijk, zodat we op de oude weg naar Farigliano uitkomen en de Casina Corsaletto bereiken. De weg is smal en aan weerskanten gaat het stijl omlaag. Door de mist krijgt het een spookachtig geheel.

We worden hartelijk ontvangen en bij de rondleiding krijgen we in een rap Italiaans uitleg, zodat we het verhaal volgen op basis van de weinige woorden die we verstaan. We proeven hun Dolcetto's en laten haar het boek van Paul Balke, Piemonte Wine and Travel Atlas, zien waarin zij ook zijn vermeld. Het boek is een belangrijke promotie van de wijnen uit Piemonte en zij noteert snel de gegevens. Met een doos vol wijn nemen we afscheid.

In Dogliani gaan we naar de enoteca om nog enkele wijnen te kopen, zodat we terug in Nederland een selectieproeverij kunnen organiseren.


De Giro Italia start na het weekend met de etappe Cuneo - Pinerola. We wachten dit niet af en verkassen naar de Provence in Francia.

Ga naar boven
Luciano Revelli Wijnen van Luciano Revelli:
- Dolcetto vino da tavola
- Dolcetto Langhe "le vigne"
- Dolcetto di Digliano "Bric d'Gin"
- Dolcetto di Digliano "Barba Pierin"
...zito oom Pietro heeft hen het vak van wijn maken geleerd.
- Dogliano DOCG "Papa Cadu" opgedragen aan zijn vader die van de jacht hield.

Wijnen van Giovanni Batista Gillardi:
- Maestro Dolcetto di Dogliano DOC
- Cursalet Dolcetto di Dogliano DOC
- Yeta rosso Langhe rosso DOC
- Harys Langhe DOC (Syrah)
- Merlo Langhe DOC (Merlot)

DOCG Dogliano wijnen uit enoteca in Dogliani:
- Cascina Minella di Gialuca Marchisio, Bricco
- Osvaldo Barberis agricoltura biologica, Puncin
- Cascina Corte agricoltura biologica, Vigna Pirochetta