Piemonte juli 2008

Ga naar ______________ Reisverslagen ItaliŽ _____________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Wijnen
Wijncursussen
CONTACT
Piemonte (algemeen)
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / VenetiŽ)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
2009 (Umbria, Piemonte)
2010 (Liguria, Piemonte, Emília Romagna)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)
2010 (Provence en Bandol)

Ga op deze pagina naar:
- plaatsen: Cuneo, Dronero, Saluzzo, Mondovi, Novara, Lago Maggiore
- wijnen: Gavi, Colli Tortonesi, Acqui Terme, Boca, Bramaterra,


Bestemming Piemonte
Om onze speciale wijncursus over Piemonte en zijn wijnen verdere invulling te geven is deze streek in NoordWest ItaliŽ deze zomer ons reisdoel. Via de Colle del Maddalena komen we ItaliŽ binnen op weg naar Cuneo in het zuiden van Piemonte. Dit jaar is ItaliŽ en met name Piemonte door de wielerkoorts getroffen, omdat twee etappes van de Tour de France tussen Frankrijk en ItaliŽ worden verreden (Embrun - Col di SestriŤre - Prato Nevoso, Cuneo - Col de Lombarda - Jausier). Daarbij steken de wielrenners onvermijdelijk passen in de Alpen over om ItaliŽ te bereiken en weer terug te keren naar Frankrijk.

CUNEO
Cuneo is gelegen op een hoog plateau langs de rivier Stura di Demonte. Met helder weer ontvouwt zich een adembenemend panorama van de bergen rondom. Direct is duidelijk dat Piemonte aan drie zijden is omringd door bergen (Alpen en Appenijnen). Wanneer de weerman op de TV het weer in Europa presenteert dan is goed te zien dat boven de bergen vaak de wolken hangen en Piemonte onbewolkt is.
De grote lange hoofdstraat loopt dwars door het oude (Corso Roma) en nieuwe stadsdeel (Corso Nizza) met aan beide zijden een gallerij met veel winkeltjes, banken, cafť's, restaurants en hotels. Overdag loop je heerlijk in de schaduw en zeker in de avond flaneren de Italianen op een neer door de koele avondlucht.

DRONERO
Aan het begin van de vriendelijke vallei Valle Maira ligt een gezellig oud plaatsje Dronero. Vanaf Cuneo kom je binnen over de Ponte Nuovo met zicht op de Ponte Vecchia. Via een voetpad dalen we af naar de Ponte Vecchia en vinden via een ander voetpad weer onze weg naar boven. Om 12.30 uur wordt het stil op straat, omdat iedereen pranzo (lunch) niet voorbij laat gaan. Bij de Ostaria is geen plaats meer, maar elders vinden we gelukkig nog een leeg tafeltje en genieten daar van voortreffelijk smakende gerechten uit de Piemontese keuken. Een heerlijke gewoonte om tussen de middag warm te eten.
Vanuit Dronero starten meerdaagse wandeltochten door de Valle Maira (Percorsi Occitani Valle Maira) met overnachtingen in een berghut of hotel. Een mooie mogelijkheid om aan de hedendaagse drukte te kunnen ontsnappen.

SALUZZO
Niet ver van Dronero ligt Saluzzo. Rond de kerk in de benedenstad zijn lange gallerijen waar je heerlijk Italiaans schepijs (gelato), een espresso of een panino kunt krijgen. Voor de oude bovenstad is een klim meer dan de moeite waard. Na elke hoek wacht weer een nieuwe verrassing; een oud kerkje, zicht op een kerktoren, een trap om een kortere route te nemen, het castello.


Ga naar boven
MONDOVŐ, ACQUI terme, GAVI
Vanuit Cuneo gaan we in oostelijke richting naar Mondovž. Een levendig plaatsje, maar het middeleeuwse deel ligt een paar km de berg op en kan via een treintje worden bereikt. Na een bezoek aan een internetpunt om de e-mail te checken gaan we door richting Acqui Terme. We rijden parallel aan de autostrada richting Savona en slaan af richting Acqui. We ervaren dat het veel tijd kost over deze wegen. Toch slaan we nog af richting Castelletto d'Erro en nog een keer richting Tortosia†(Ristorante Cacciatori). Dit levert ons na flink stijgen een schitterend uitzicht op. Over de bergkam heen dalen we af naar de volgende vallei over zeer smalle wegen. We worden beloond met spectaculaire uitzichten. We passeren Acqui en bereiken om 15.30 uur Gavi.

La Ghibellina, Monterotondo
Op het afgesproken tijdstip, 16.00 uur, komt ook Alberto net aan. Zijn vrouw Marina gaat direct door om de kinderen op te halen. We proeven 2 mooie geconcentreerde Gavi DOCG wijnen van de Cortese druif en een rosso del Monferrato (Barbera). Vroeger behoorde Gavi tot de republiek van Genua. Het microklimaat hier is verwant aan het klimaat van Genua. Daarmee neemt dit gebied een aparte plaats in binnen Piemonte. Vanaf de azienda heb je een prachtig uitzicht op de wijngaarden gelegen op de ronde berg (Monterotondo).

Colli Tortonesi
B & B San Leto, Danielle Ricci
We vertrekken via Serrevalle naar Tortona om onderdak voor de nacht te vinden. Het zakelijke hotel net buiten de stad spreekt ons niet aan en we besluiten richting Vho te rijden. We belanden in de heuvels van de Colli Tortonesi met alleen maar landbouw en dorpjes zonder restaurant of hotel. De klok gaat al richting 20.00 uur en we hebben bovendien nog niets gegeten. Plotseling ziet Inge een bordje B & B. Daar aangekomen doet niemand open, zodat we onverrichter zake verder gaan. De azienda zag er overigens erg rommelig en niet erg uitnodigend uit.

Het geluk is met ons, want even buiten Costa Vascovato zien we weer een bordje B & B. We storten ons via een grindpad naar beneden toe en bereiken na ongeveer 1 km de B&B San Leto. De moeder van Danielle Ricci bereid een heerlijke broodmaaltijd en Danielle laat ons een fles San Leto blue proeven (uva Timorasso, Vendemnia tardiva). Danielle vertelt dat de volgende avond een amerikaanse importeur langs komt en dat we dan mee kunnen eten. Die amerikaan blijkt van origine italiaan te zijn met een woordenstroom waar je van zou omvallen. De San Leto blue wordt door hem vergeleken met een mooie Meursault uit de Bourgogne.

------We logeren hier 2 avonden. De volgende dag aten de Amerikaanse importeur en een medewerker van de Gambera Rosso ook mee. Er wordt een zeer goede maaltijd klaargemaakt. Na een heerlijke antipasti, met onderandere zeer goede vleeswaren uit Piemonte (bekend hierom) en een salsa verde met tomaat (inge's favoriet) aten we een heerlijke raviolu met ragu. Voor de ragu hadden ze 5 flessen rode wijn gebruikt. Daarna een heerlijk vleesgerecht, waarna een kaasschotel en aansluitend een heerlijke dolci al limone. Zeer fijne maaltijd was dit, wat je niet zomaar in een restaurant verkrijgbaar is. Ze bleek ook vroeger een restaurant te hebben gehad. Hierbij dronken we een rode Croatina, later opende hij nog een 2e oudere wijn voor ons. Een druif uit de streek die strakke en stevige wijnen geven.-----
Elisa Semino_La Colombera La Colombera, Vho
Elisa Semino laat ons 2 witte wijnen proeven; een goede Gavi en een mooie Timorasso. Vervolgens rode wijnen van de Nibiŗ, Barbera en Croatina. De Timorasso en NibiÚ komen alleen in dit gebied voor.
Geproefde wijnen:
- Bricco Bartolomeo 2007 (100% Cortese)
- Derthona 2006 (100% Timorasso)
- Vegia Rampana 2005 (Barbera), oude wijngaard
- Elisa 2003 (Barbera), oude wijngaard
- Suciaja 2004 (Nibiŗ†, verwant met Dolcetto)
- Archť 2004 (Croatina)
Ca'del Bric, Montaldo Burmido
Giuseppe Ravera en zijn zwangere vrouw Erika ontvangen ons. Casa del Bric, het huis van Bric, is vernoemd naar de hond.
Geproefde wijnen:
- Gavi 2007
- Barbera del Monferrato 2005 Mansur
- Barbera del Monferrato 2003 14.02 (dag van aanplanten van de wijngaard)
- Bricco Trionzo 2005 (Dolcetto di Ovada sup.)
- Brachetto d'Acqui 2007 frizzante (2 bar)
Ga naar boven
NOVARA, Lago MAGGIORE
Bij Ovada gaan we de autostrada op richting Gravellona Toce in het noorden van Piemonte. Voor Novara slaan we af om onze camping in Castelletto op te zoeken. We blijken bij een verkeerd dorpje te zijn uitgekomen, want er is geen camping in velden of wegen te bekennen. Een politieagent brengt uitkomst en vertelt dat we naar het Lagio Maggiore moeten gaan. Het kwartje valt bij ons, want in de campinggids was melding gemaakt van een strand. Via Castelletto Sopra Tucino komen we aan op camping Lido en krijgen de beste plaats aan het water en naast het strand en dat terwijl we niet eens besproken hebben.

Antico Borgo dei Cavalli, Cavallirio
Toen we in Boca aankwamen vonden we geen bordjes om ons de juiste richting naar de Antico Borgo te wijzen. Ik laat aan de slager het adres zien en die wijst mij er direct op dat we nog niet in Cavallirio zitten. We worden gastvrij door Sylvia Barbaglia ontvangen die samen met haar vader Sergio nu het bedrijf leidt. Ook oma (nonna) is op haar hoge leeftijd nog bezig bij de cantina. Sylvia laat ons de nieuwe kelders (cantina) zien, die bijna klaar zijn.

Geproefde wijnen:
- Lucino Colline Novaresi bianco 2007 (100% Erbaluche)
- Lea Colline Novaresi 2007 (100% Rara, verwant met Bonarda)
- Ledi Colline Novaresi 2007 (100% Vespolina)
- Boca 2004 (70% Nebbiolo, 30% Vespolina) verfijnde wijn vergelijkbaar met Bourgogne wijnen

De moeder van Sylvia belt voor ons naar Filippo Barni en het lukt om nog diezelfde middag bij hem langs te komen

Filippo Barni, Brusnengo
Filippo vertelt dat hij oorspronkelijk een administratieve opleiding heeft gehad, maar zijn baan heeft opgezegd om zijn passie voor wijn te volgen. Hij neemt ons mee naar de kelders van zijn huis en we krijgen een verticale proeverij 2005, 2006, 2007 van zijn Bramaterra wijnen direct uit de vaten. De verschillen en de ontwikkeling zijn goed te constateren. Ze laten zich verklaren door weersomstandigheden in het betreffende jaar.

De Bramaterra wordt gemaakt van Nebbiolo (70%), Croatina (20%), Vespolina (10%). In 2005 was door de lage opbrengst slechts 50% Nebbiolo. Daarna proeven we een 100% Croatina (2007) van een meer dan 100 jaar oude wijngaard. Een donkere krachtige wijn die lang kan ouderen. Dan volgt nog een 100% Vespolina (2007). Tot slot proeven we een Erbaluche 2007 uit het vat, die hij als experiment voor de eerste keer heeft gemaakt. Normaal wordt van de Erbaluche een Passito (Cantagal) gemaakt die bijv. uitstekend combineert met Gorgonzola.

Op het terras proeven we nog eens rustig een Bramaterra 2003 na en als finale laat Filippo ons de Mesolone Chinato, vino aromatizzato 17%, proeven. Een kruidenwijn die uitstekend als digestif kan worden gedronken. In Nederland noemen we dit een kruidenbitter en de fransen zeggen "un amŤre".