Wijnreis Collioure - Banyuls (aug/sep 2006)

Ga naar ______________ Reisverslagen Italië _____________ __________ Reisverslagen Frankrijk __________
Vorige pagina
Home
Wijnen
Wijncursussen
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte)
2003 (Veneto / Venetië)
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte)
2007 (Marche en Piemonte)
2008 (Piemonte)
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône)
2003 (Bordeaux)
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône)
2006 (Collioure en Banyuls)

Ga op deze pagina naar: Collioure en Banyuls
Op zoek naar de zon
Het reizen met een tent heeft het voordeel dat je flexibel bent in waar je naar toe gaat. We hadden besloten om eens de Bourgogne nader te verkennen en in het Parc du Morvan onze tent op te slaan. De weerberichten voor die streek gaven aan dat het koel en nat zou worden. Met een tent kamperen is dan een plan in het water zien vallen verzekerd. De fransen zeggen dan "tourner le volant" en dat hebben we letterlijk gedaan.

Collioure Pays Catalan
Onze bestemming werd het zuidelijkste puntje van Frankrijk onder Perpignan vlakbij de Spaanse grens. Het blad "Cuisine et vins" had net aandacht besteed aan de streek "Collioure en Banyuls". Deze vissersplaatsjes liggen aan de Middellandse zee waar de Pyreneeën zich direct in zee storten.
Het is een van de heel oude wijnstreken in Frankrijk, welke voornamelijk bekend is van de Vin Doux Naturel (VDN). Er zijn nu 2 appellations AOC Collioure voor droge wijnen en AOC Banyuls voor zoete, versterkte wijnen. De kwaliteit van de wijnen is goed. De wijngaarden liggen op de steile hellingen van de uitlopers van de Pyreneën. De grond bestaat uitsluitend uit leisteen (schiste) en dat is vaak duidelijk herkenbaar in de wijn.
In de lokale keuken wordt veel ansjovis (anchois) gebruikt. Ze worden in zout, zuur of olie ingelegd en op die manier kan er eindeloos mee worden gevarieerd. Een salade Catalan kan dan tijdens de lunch niet worden overgeslagen. Ook worden er veel Tapas geserveerd, welke onmiskenbaar de invloed van Spanje aangeeft.

COLLIOURE
Om het zeer pittoreske vissersplaatsje Collioure te bereiken daal je vanuit de bergen sterk af naar de kust. De uitlopers van de Pyreneën storten zich direct in zee. Vlak bij de haven en het fort is het met alle toeristen een grote gezellige drukte. Veel restaurantjes lokken je met hun menukaarten. Tussen de middag een warme lunch was dan ook een uitstekend plan.
Niet alleen wij hebben het ontdekt, maar ook veel andere toeristen. Het viel dan ook niet mee om een parkeerplaats te vinden. Gelukkig was bij het station nog volop plaats.
Onder de AOC Collioure worden droge witte, rosé en rode wijnen gemaakt. De wijngaarden liggen op de hellingen in de bergen met een ondergond van leisteen. In de wijnen is dat duidelijk herkenbaar.

Lopend naar de baai, kwamen we verschillende wijnwinkels tegen. We konden het niet nalaten om een kijkje in de winkel te doen. Wat ons al tegelijk opviel dat er onder de € 7,50 geen Collioure was te krijgen en zeker geen Banyuls. De meesten waren zelfs boven de € 10. We konden niet nalaten om een paar flessen te kopen om deze op de camping soldaat te maken. We waren zeer enthousiast over de wijnen.

Druiven in de buurt van Collioure BANYULS
Banyuls ligt dichter bij de spaanse grens. De huizen zijn direct rond de kleine baai en de haven gebouwd en op de berghellingen. De meeste wijnproducenten zijn hier gevestigd en ze beschikken over kleine winkeltjes waar ze hun wijnen laten proeven.
Onder de AOC Banyuls worden VDN wijnen gemaakt in vele soorten. Banyuls Rimage is een heerlijke fruitige wijn, die heerlijk als aperitief of dessert kan worden gedronken. Banyuls Grand Cru ondergaan een oxidatieproces in bonbon verre (grote glazen flessen) en krijgen een complex palet van geconfijt fruit. Voor zo'n wijn moet je dan ook even gaan zitten genieten.

Proeven bij l'Etoile in Bayuls Wijnen
Van diverse wijnproducenten hebben we Collioure en Banyuls wijnen geproefd. De leisteen bodem was in de Collioure wijnen vaak goed herkenbaar. De smaken vertoonden toch behoorlijke verschillen. Bij de betere wijnen waren de smaken mooi en soepel met elkaar in balans gebracht. En dat levert dan zeer plezierige aantrekkelijke wijnen op.

Wijnproducenten
- Domaine du Mas Blanc
- Abbe Rous, Cornet & Cie (Cellier des Templier)
- Domaine Abbaye de Valbonne (Cellier des Templier)
- Cave cooperative l'Etoile(oudste cave coöperative)
- Domaine du Traginer; biologische wijnen
- Domaine Berta - Maillol; oud wijnhuis sinds 1611
- Domaine la Tour Vieille
- Domaine de la Ville d'Amont
Blauwe druiven
- Grenache noir
- Grenache gris
- Carignan
- Cinsault
- Syrah
Witte druiven
- Grenache blanc
- Muscat à petit grains
- Muscat d'Alexandrie
- Maccabeau
- Malvoisie du Roussillon