Ga naar | ______________ Reisverslagen Italië _____________ | __________ Reisverslagen Frankrijk __________ |
Vorige pagina
Home Wijnen Wijncursussen |
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte) 2003 (Veneto / Venetië) |
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte) 2007 (Marche en Piemonte) 2008 (Piemonte) |
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône) 2003 (Bordeaux) |
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône) 2006 (Collioure en Banyuls) |
LOIRE
Sancerre
Op de linkeroever (west) van de Loire is Sancerre dominant gelegen op een heuvel.
Op het plateau ten westen van Sancerre liggen de wijngaarden op zuidoost, zuid en zuidwest hellingen.
De bodem is erg arm en bestaat voornamelijk uit kalk en soms kalk klei.
Vanwege de arme bodem worden de wijnstokken erg laag gesnoeid, omdat anders de kans bestaat dat ze dood gaan.
Aangeplant zijn de Pinot Noir en de Sauvignon blanc.
Het rendement van de wijngaarden is laag, ca. 40 hl/ha.
De witte wijnen bezitten een mooie finesse en aangename frisse zuren.
Van de Pinot Noir wordt een lichte rode wijn en rosé gemaakt.
Quincy
De wijngaarden van Quincy liggen langs de rivier Cher even ten noorden van Bourges en ca. 60 km ten westen van Sancerre.
De bodem bestaat voornamelijk uit zand waarop de Sauvignon blanc is aangeplant.
Dit levert zeer toegankelijke wijnen op met een fijn smaakpallet.
Domaine Sylvain Bailly
Op Domaine Sylvain Bailly ontmoeten wij Jacques Bailly en zijn vrouw.
Ondanks het verlate tijdstip (zie reisverslag) waarop wij aankwamen worden we zeer hartelijk ontvangen.
We aarzelen even of we wel alle wijnen zullen proeven, maar dat idee wordt resoluut van tafel geveegd.
Jacques zegt dat de beste proefvolgorde rood, rosé, wit is en dat blijkt ook juist te zijn bij het proeven van de volgende wijnen:
- La Croix Saint Ursin 2004, Pinot Noir, rouge (licht rood)
- La Croix Saint Ursin 2004, Pinot Noir, rosé (zalmkleurig)
- Quincy 2005, Cuvée les Grands Coeurs
- Sancerre la Galette 2005 (assemblage van wijnen uit wijngaarden met kalk en kalk kei bodem)
- Sancerre Prestige 2003 (Vieilles Vignes, wordt niet elk jaar gemaakt)
De witte en rosé wijnen bevallen ons uitstekend.
Zeker de Quincy is een heel plezierige wijn die een mooie prijs/kwaliteit heeft.
Het Domaine is gevestigd in Sancerre en Quincy en bestaat uit ca. 18 ha aangeplante wijngaarden en
produceert uitsluitend kwaliteitswijnen die veel in restaurants worden ingezet.
Veel wijnen worden geëxporteerd naar de Verenigde Staten (west en oostkust), Engeland, België en Duitsland. De export naar Nederland hield op, omdat het importbedrijf werd overgenomen door een grote keten. De afzet van wijnen spreiden zij liever over meerdere klanten.
Reis naar Sancerre
Bij de SOPEXA proeverij in Den Haag had Inge heerlijke witte wijnen geproefd uit Sancerre en Quincy van Domaine Sylvain Bailly.
Met de zomer in aantocht en de wetenschap dat de voorraad Sauvignon blanc nog maar uit 2 dozen bestond besloten we om een omweg langs Sancerre te maken op onze reis naar de Provence.
We hadden afgesproken rond 14.00 uur daar aan te komen.
Op de dag van vertrek beginnen we met ons te verslapen, zodat we een uur later op stap gaan dan gepland.
We willen niet via Parijs rijden en kiezen voor de route via Laon.
Vanaf Mons voert onze weg door een aantal dorpjes en worden we behoorlijk opgehouden door het vrachtverkeer.
Dit roept herinneringen op aan vroeger toen we vaker deze route namen en blij waren met een gemiddelde snelheid van 60 km/h.
Even voor Laon nemen we de autoroute via Reims naar Troyes.
Alvorens de route nationale naar Auxerre te bereiken passeren we heel wat gehuchtjes die de buitenwijken vormen van Troyes.
We rijden dwars door Auxerre,een interessante plaats met een aantrekkelijke oude binnenstad.
Via de route departementale bereiken we Cosne s/Loire om daar de Loire over te steken.
Sancerre ligt hoog boven de Loire op een heuvel.
Met enige moeite wringen we ons door Sancerre.
We komen aan de andere kant terecht tussen de wijngaarden en rijden richting Bué om daar 1½ uur te laat aan te komen.
Vervolg naar de Provence
Om half zes verlaten we Domaine Sylvain Bailly en rijden richting Pouilly s/Loire.
Daar steken we weer de Loire over en slaan af richting Nevers en Décize.
Nu bevinden we ons in de Bourgogne streek.
Het groene landschap wisselt af tussen vlakke delen en heuvels en voert ons langs de Loire en kanalen.
Het is een heerlijke rit door een mooie warm aandoende omgeving.
Toch moeten we opschieten om voor donker de autoroute bij Macon te bereiken en dat lukt precies.
Eenmaal op bekend terrein schieten we goed op. De tunnel in Lyon levert geen probleem op.
Het is nog net geen middernacht als we op Domaine du Crestet aankomen.
Ga naar boven
RHÔNE
PLAN DE DIEU, Domaine le Grand Retour
Na de tweede wereldoorlog zijn franse wijnboeren vetrokken naar Algerije om daar hun geluk te beproeven.
Daar kwamen zij in de Algerijnse oorlog terecht (1954 -1962).
Frankrijk erkent op 18 maart 1962 de onafhankelijkheid van Algerije.
Toen begon de grote terugkeer (le grand retour) naar Frankrijk.
Op het Plan de Dieu hadden de Duitsers indertijd een vliegveld ingericht gelegen temidden van bossen. De familie Aubert is daar toen begonnen met het inrichten van wijngaarden en het bouwen van een huis en cave.
In 1963 waren 150 ha wijngaard aangeplant met Grenache en Syrah op de met rolstenen bedekte bodem van de Plan de Dieu.
Voor de bouw van het huis en de cave werd gekozen voor een oud uiterlijk, zodat het lijkt of dit er al 100 jaar staat.
De wijngaarden zijn nu ca. 45 jaar oud en de eerste herplant van een perceel start in 2006.
Er is gekozen voor Syrah, omdat de vraag naar deze druif is toegenomen.
VINSOBRES, Domaine Autrand
Christine Aubert - Autrand heeft het Domaine Autrand in 2002 overgenomen van haar ouders.
Ze is getrouwd met een van de broers Aubert en helpt haar man veel op Domaine le Grand retour.
Na het bevriezen van de olijfbomen in 1956 is de ontwikkeling van de wijngaarden bij Vinsobres gestart.
Zij zijn ingericht op de hellingen (les côteaux) rond Vinsobres tussen het plateau en de oevers van de Aygues (2005: 1386 ha waarvan 740 ha voor rood).
Het klimaat is droog en zonnig, de grond is arm en vol met keien.
In 1957 is de appellation "Côtes du Rhône Vinsobres" ontstaan.
Al enige jaren zijn de gebieden Cairanne, Rasteau en Vinsobres bezig om een Cru status te verwerven, zodat zij zich beter kunnen onderscheiden.
Er moet wel eensgezindheid zijn onder de wijnboeren.
Bij Cairanne zijn er wijngaarden op hellingen en op meer vlakke delen.
Daar vreest men dat alleen de hellingen een Cru status kunnen verkrijgen en de andere naar een lagere classificatie zullen terugvallen.
Bij Vinsobres is het gelukt en vanaf 2005 hebben ze officieel de status van Cru.
Het is de 14e Cru van de Côtes du Rhône en de 1e in de Drôme.
Rond Vinsobres zijn de volgende druiven aangeplant: | |
Blauw:
- Grenache noir (71%), - Syrah (18%), - Cinsault (3,4%), - Mourvèdre (2,9%) - Carignan (2,7%). |
Wit :
- Clairette (31%), - Bourboulenc, - Grenache blanc (9%), - Viognier (20%), - Marsanne (16%), - Rousanne. |