Ga naar | ______________ Reisverslagen Italië _____________ | __________ Reisverslagen Frankrijk __________ |
Vorige pagina
Home Wijnen Wijncursussen |
2001 (Toscane)
2002 (Veneto en Piemonte) 2003 (Veneto / Venetië) |
2004 (Toscane en Piemonte)
2005 (Friuli en Piemonte) 2007 (Marche en Piemonte) 2008 (Piemonte) |
Côtes du Rhône (algemeen)
2001 (Rhône) 2003 (Bordeaux) |
2005 (Rhône)
2006 (Loire en Rhône) 2006 (Collioure en Banyuls) |
Kathedraal van Amiens
Bordeaux is vanuit Nederland eenvoudig via de autosnelwegen te bereiken (ca. 1000 km). Wij besloten om eerst vrienden in Amiens op te zoeken. Na een hartelijk weerzien werden we bij het vallen van het duister meegenomen naar de stad. De kathedraal werd met laserlicht verlicht, zodat de ca. 3000 beelden hun oorspronkelijke kleuren terug kregen. De hele kerk kwam plotseling tot leven; een fantastisch schouwspel.
De volgende dag voerde onze reis naar de omgeving van Périgueux. Een snikhete dag in de auto zonder airconditioning bracht ons naar een heerlijk schaduwrijke camping. Enkele dagen later hadden wij een bezoek gepland aan Château des Tourtes, Château Haut Pougnan en Château Beynat. Een mooie rondrit door enkele wijngebieden van de Bordeaux. Met de uitzonderlijk hoge temperaturen in juni (35° – 40° C) viel de tocht zwaarder uit dan gedacht.
Château des Tourtes (Première Côtes de Blaye)
De rit over de kleine wegen bleek langer en nam meer tijd in beslag, zodat we al snel achter raakten op ons tijdschema. De hartelijke ontvangst bij Château des Tourtes deed dat alles snel vergeten. De mooie smaakvolle Sauvignon blanc / Sémillon paste uitstekend bij het warme weer. De witte Cuvée Prestige wordt elk jaar opgevoed op nieuwe eikenhouten vaten van 400 liter en dat levert een prachtige wijn op. De rode wijnen kenmerkten zich door hun laurier en zwarte bessen. Mooie strakke wijnen, welke typerend zijn voor Bordeaux wijnen. Recentelijk is naast de AOC 1ère Côtes de Blaye de AOC Côtes de Blaye ontstaan. Binnen deze appellation worden betere en krachtigere wijnen gemaakt. De jonge generatie van Château des Tourtes heeft wijngaarden in de Haut Médoc gekocht, die door hen geheel nieuw zijn (25 ha) / worden (5 ha) aangeplant. De eerste wijnen zijn nu klaar. Een mooie evenwichtige, krachtige wijn met een lange afdronk.
Château Haut Pougnan (Première Côtes de Bordeaux)
Na een prima "plat de voyageur" in Le petit moulin in Saint Caprais de Blaye vervolgden we onze weg in zuidelijke richting over de rechteroever van de Gironde. Door het vlakke landschap konden we ons met behoorlijke snelheid verplaatsen, zodat we enige verkoeling kregen. Bij Libourne staken we de Gironde over naar de Première Côtes de Bordeaux. Met behulp van de wegnummers konden we op tijd de juiste afslag nemen om hopeloos achter op ons tijdschema bij Château Haut Pougnan in Saint Genès de Lombaud aan te komen. We werden begroet door de ouders van Jean en gezeten aan de keukentafel kregen we de wijnen te proeven. De bekende Sauvignon blanc deed met dit hete weer goed werk en bracht onze oververhitte geest weer enigszins tot rust. Tot onze verrassing werd daarna niet de Clairet, maar een heerlijke rosé geschonken. Daar was nu meer vraag naar. Na een uur gezellig gesproken te hebben en de stichtingsdatum van Château Haut Pougnan niet te horen kregen (dat was enkele generaties geleden geweest) belden we toch maar even naar Château Beynat. Het tijdschema was inmiddels helemaal achterhaald. Na een afscheid met zoenen gingen we weer op weg.
Château Beynat (Côtes de Castillon)
Gelukkig was de afstand naar Château Beynat in Saint Magne de Castillon niet zo groot. We hoefden ons niet ongerust te maken en ze rekenden geheel op onze komst. Bij aankomst verbaasden ze zich zelfs dat we er al zo snel waren. Xavier Borliachon leidde ons volgens de route van druif tot wijn eerst langs de wijngaard en daarna door de schuren. Zo kregen we de jaarkalender van de activiteiten op een wijnbedrijf te horen. Door het groeizame weer was er nu extra werk om de planten op te binden en daarna machinaal het groen terug te snoeien.
In een koele proefruimte namen we enkele jaargangen door van zijn rode Cuvée Classique en Cuvée Léonard. De veranderingen in de assemblage van de Cuvée Léonard (meer Cabernet Franc toegevoegd) zorgde voor een wijn die op jongere leeftijd toegankelijk wordt. Tot slot haalde Xavier uit een cuve nog wat jonge wijn, die in de succesvolle bag in box wordt verkocht. Een fruitige soepele wijn voor alle dag, prima.
De warme tocht zorgde er voor dat de vermoeidheid fors toesloeg en wij aanvaarden de terugweg. Onderweg stapten we af voor een eenvoudige maaltijd en terug op de camping kwamen we na een douche weer een beetje op adem.
Vinexpo in Bordeaux
Enkele dagen later stond een bezoek aan de 12e Vinexpo op het programma, een beurs voor wijnen uit de gehele wereld. Toonaangevende producenten laten zich hier van hun beste kant zien en dat levert prachtige en ook grote stands op. Un monde d’avance, een wereld die komen gaat. Het thema van de Vinexpo 2003.
Een nieuwe autoroute voerde ons binnen een uur naar de rand van Bordeaux. Daar belandden we in de file en misten een afslag. Een aanwijzing hoe de Vinexpo te bereiken hebben we kennelijk over het hoofd gezien. Daarna was het 2 uur zwoegen om door een opgebroken stad het "parc des expositions" te bereiken met wederom een matige en onduidelijke bewegwijzering. Eenmaal binnen getreden kwam een weelde en pracht ons tegemoet. Een lust voor het oog om zoveel stands in deze immense hal bij elkaar te zien. Dat leverde echter ook een probleem op, want je kon niet snel bepalen waar je je aandacht op moest richten. Een gids van € 20,- kon je uit de brand helpen, maar voor een bezoek van één dag hebben we die gok niet gewaagd.
Fattoria di Galiga e Vetrice uit Chianti Rufina (Toscane)
had ons het standnummer toegezonden. We troffen een sobere stand aan. Gianfraco Grati en zijn vrouw ontvingen ons bijgestaan door een assistente die wat engels sprak. We hebben toen onze kennis van het Italiaans ook maar in de strijd gegooid en kwamen zodoende tot een levendige discussie. We proefden enkele jaargangen van de Chianti Rufina en Chianti Rufina Riserva door en overtuigden ons ervan dat deze karakteristieke wijnen zich zeer goed ontwikkelen. Na nog enkele wijnen kwam de "olio extra vergine d’oliva" aan bod. Met wat stokbrood werd dat een waar feestmaal. Het ministerie van landbouw heeft aan hen een certificaat verleend voor het produceren van eerste klasse olijfolie. En dat is top.