Rhône wijnen (de smaak van rood)
Home __ Vorige pagina __ Wijnproducenten __ AOC wijnen __ Kaart AOC's __ Wijnen __ Wijncursussen __ Sitemap __ CONTACT

Het Rhône wijngebied
Op de kaart zijn de diverse wijngebieden in de Rhône vallei aangegeven. De wijnen uit de diverse gebieden bezitten allen hun eigen karakteristiek. Zo smaakt een Hermitage, gemaakt van de Syrah, heel anders dan een Châteauneuf du Pape, welk hoofdzakelijk van Grenache en Syrah, eventueel aangevuld tot 13 druivensoorten, wordt gemaakt.

Rhône wijngebied Gemakkelijke wijnen voor iedereen
De sterke troef van Rhône wijnen is dat ze zeer gemakkelijk en smaakvol zijn. Zowel bij de Hollandse als de Franse keuken zijn deze wijnen bij veel gerechten uitstekend te combineren.

Ruime keuze aan wijnen; hoe te kiezen
Wie op zoekt is naar een lichte fruitige gemakkelijk drinkbare wijn of een stevige maaltijdbegeleider kan in de Rhône volop aan zijn trekken komen. Het vergt wel enig studiewerk om de juiste wijnproducent te vinden. Al zo'n 20 jaar komen wij in dit gebied en hebben de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Inmiddels hebben we al een jarenlange relatie met wijnproducenten die wijnen van zeer goede kwaliteit maken.

Blauwe druiven
- Grenache
- Syrah
- Mourvèdre
- Carignan
- Cinsaut
Witte druiven
- Marsanne
- Roussanne
- Viognier
- Clairette
- Bourboulenc
- Grenache blanc

De Cru's van de Côtes du Rhône
De rode wijnen met een Cru status zijn Châteauneuf du Pape, Gigondas en Vacqueyras. Tijdens de "Découvertes en Vallée du Rhône" in maart 2005 was Gigondas de favoriet. De wijnen van Cairanne en Rasteau komen de Cru's versterken en zullen stevige concurrentie opleveren. Ook hier geldt dat er kaf onder het koren zit en je niet zomaar op de naam van de wijn mag afgaan. In het algemeen geldt dat de prijs een goede indicatie is voor de kwaliteit. Onze wijnen zijn prijs/kwaliteit zeer goed, mede door onze kleinere marges.

Côtes du Rhône Villages
De zuidelijke Côtes du Rhône Villages zijn toegankelijke wijnen met een stevige fruitige smaak. Er zijn echter behoorlijke verschillen in kwaliteit, zodat het van belang is om te weten wie de producent is. De Villages wijnen zijn verdeeld in met en zonder vermelding van de dorpsnaam. De dorpen Cairanne en Rasteau gaan vanaf 2005 over naar de Cru status.

Op bezoek bij Domaine Rabasse Charavin

Côtes du Rhône
Deze wijnen mogen uit het hele Rhône gebied komen, maar de meeste komen uit de zuidelijke streek. De Côtes du Rhône wijnen zijn vurige, fruitige wijnen. Iets koeler (16 graden Celsius) geserveerd komen deze wijnen goed tot hun recht. De méthode Maceration Carbonique wordt wel toegepast om de fruitigheid in de wijn te bewaren. Voor de meer robuste wijnen wordt echter de traditionele vinifactie methode toegepast. Door het verschil in produktie methodes en toegepaste druiven combinaties zijn er grote verschillen in de smaak en de kwaliteit. Het zijn goede maaltijd begeleiders.

Côtes du Ventoux
Het karakter van deze wijnen is dat ze fruitiger en wat lichter zijn dan de Côtes du Rhône. Hierdoor zijn ze zeer aantrekkelijk om op veel willekeurige momenten te drinken. Het zijn zeer toegankelijke wijnen met een doorgaans aantrekkelijke prijs/kwaliteit. Een aantal wijnproducenten hebben de ambitie zich te willen onderscheiden, zodat er al behoorlijke verschillen in kwaliteit zijn ontstaan.


Naar boven
Ons aanbod van heerlijke Rhône wijnen
Domaine Saint Laurent
Robert Sinard heeft wijngaarden in het Châteauneuf du Pape gebied en net daarbuiten. In de smaak van zijn CdR Villages la Tamardière is dit dan ook herkenbaar. Heerlijke wijnen met een kruidige smaak!
- Côtes du Rhône
- Côtes du Rhône Villages la Tamardière
- Châteauneuf du Pape
Domaine Rabasse Charavin
Courinne Couturier is zeer bekend om de hoge kwaliteit van haar wijnen. Haar oude wijngaarden gelegen op de zuidhellingen tussen Cairanne en Rasteau zijn een garantie voor prachtige wijnen. De wijnen bezitten meer kracht en zullen een goed stuk vlees mooi begeleiden.
- Côtes du Rhône Cuvée Laure
- Côtes du Rhône Villages les Cailloux
- Côtes du Rhône Rasteau Villages
- Côtes du Rhône Cairanne Villages
Mas de Boislauzon
Naast Châteauneuf du Pape produceren Monique en Danièl Chaussy ook heerlijke CdR Villages wijn. De prijs/kwaliteit verhouding is uitstekend.
- Côtes du Rhône Villages
- Châteauneuf du Pape
Cave les Côteaux de Visan
Deze grote coöperatieve cave heeft in haar programma een kleine selectie kwaliteitswijnen gericht op de wijnliefhebber. De Lou Câlin is daar een mooi voorbeeld van met een aantrekkelijke prijs/kwlaiteit.
- Côtes du Rhône Villages Lou Câlin
Domaine de la Valériane
Van dit Domaine ten zuidwesten van Avignon importeren wij heerlijk witte en rosé wijnen. De familie Mesmin bezit vele kleine en grotere wijngaarden met een diversiteit aan ligging ervan. Dit weten zij zeer goed te benutten bij het maken van hun wijnen. Hun rode CdR Villages wijn is daarom ook zeer interessant.
- Côtes du Rhône blanc
- Côtes du Rhône rosé
- Côtes du Rhône Vieilles Vignes
- Côtes du Rhône Villages
Domaine de le Couroulu
Guy Ricard produceert stevige Vacqueyras wijnen. Zijn oude wijngaard van 2 ha met Grenache en Syrah wijnstokken van meer dan 50 jaar oud houdt hij zorgvuldig in stand. Elke uitgevallen wijnstok wordt vervangen door een nieuwe. Het resultaat is er dan ook.
- Côtes du Rhône
- Vacqueyras Cuvée Classique
- Vacqueyras Vieilles Vignes
Domaine Brusset
Dit domaine maakt mooie Gigondas, maar verrassend is een witte Cairanne. Zeer de moeite waard.
- Côtes du Rhône Cairanne Villages blanc
Domaine du Bon Remède
Heerlijke smaakvolle wijnen uit de Côtes du Ventoux. Dit jonge gezin heeft een goede hand van wijn maken. De wijnen passen bijv. zeer goed bij de hollandse maaltijd.
- Côteaux Pourpres
- Vieilles Vignes
- Les Vignes Rousses
- Dix, cuvée exceptionel
- Secret Vincent; Syrah houtgelagerd

Naar boven

Overzichtskaart Appellations Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages.
Zuidelijke CdR Appellations