P I E M O N T E

Regio.Piemonte.it Piemonte is een van de belangrijkste streken van Italië. Veel bedrijvigheid, een rijke cultuur, een lange geschiedenis, gastronomisch en bekend om zijn wijnen.

Gelegen in NW Italië en aan 3 zijden omsloten door de Alpen en de Apennijnen. Piemonte betekent letterlijk "aan de voet van de bergen". Bij helder weer ontstaat een spectaculair gezicht op de besneeuwde toppen. In het noorden stroom de Po langs de hoofdstad Turijn de Po-vlakte in, waar in 2006 de Olympische winterspelen plaats vonden.

De regio bestaat uit de provincies Torino, Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Verbania-Cusio-Ossola en Vercelli. De hoofdindeling van de wijngebieden is de Langhe, Roero, Monferrato, Gavi, Colli Tortonesi en Noord Piemonte. Er zijn meer dan 50 druivenrassen met Nebbiolo, Barbera en Dolcetto als belangrijkste blauwe druiven. Voor uitgebreide informatie (in het italiaans) is er een zeer verzorgde site over de vele druiven in de Piemonte.


Piemonte Wine and Travel Atlas

Vini di Piemonte
Het grootste aantal DOC en DOCG wijnen komt in deze streek voor.

Zona di produzione
Van de meer dan 60 wijngebieden zijn Barolo en Barbaresco vlakbij Alba het bekendste.

Un viaggio a Piemonte
In de "Piemonte Wine and Travel Atlas" vind je historie, geografie, cultuur, gastronomie en veel over wijnen. Veriep je in dit prachtige boek om een heerlijke voorbereiding van je vakantie te maken.

Piemonte: Azienda di Giovanni Negro
hoofdpagina's wijnzones wijnproducenten druivenrassen
Wijnen
Wijncursussen
Wijnreis Piemonte 2002
Wijnreis Piemonte 2008
Home
Handige links
Ten O en ZO van Turijn liggen
3 wijngebieden
Monferrato
Langhe
Roero
- Giovanni Negro
- Raffaele Gili
- Luigi Baudana
- Cascina Gilli
- Tenuta Olim Bauda
- Anna Ghione
- Dolcetto
- Barbera
- Nebbiolo
- Arneis
- Bracchetto- Moscato


Geografie.

De Alpen beschermen dit gebied tegen de wind en de Apennijnen van de Rivièra kust. Hierdoor lijkt het klimaat op een landklimaat met grote temperatuur verschillen. Maar ook de neerslag vertoont grilligheden; zware regen- of hagelbuien zijn niet ongewoon.


In Piemonte is als reactie op het fastfood een tegenorganisatie opgericht, genaamd Slowfood. Deze organisatie richt zich op oorspronkelijke landbouwproducten en levensmiddelen van hoge kwaliteit. Deze wereldwijde organisatie heeft haar hoofdkantoor in Piemonte.

In de Piemontese keuken wordt de witte truffel gebruikt. Bij deze gerechten dienen de stevige wijnen van de Nebbiolo druif (o.a. Baralo en Barbaresco) te worden geserveerd.

Naar boven
Castelnuovo don Bosco
Wijngebieden
Het wijngaardoppervlakte is 70.000 ha, waarvan 27.000 ha voor DOC of DOCG wijnen. Uit dit gebied komen de kwaliteitswijnen vandaan, daarom zijn hier veel DOC's en DOCG's. De bodem vertoont grote verschillen in structuur, maar de betere wijnen komen van de kalkhoudende bodems. De belangrijkste druivenrassen zijn de blauwe Nebbiolo (kwalitatief), Barbera (kwantitatief), Dolcetta, witte Moscato Bianco en Arneis.

Monferrato
Dit gebied ligt ten oosten van Turijn. De wijngebieden liggen voornamelijk aan de voet van de Alpen. Hier komen goede wijnen vandaan, maar geen topwijnen.

Asti
Dit gebied ligt ten oosten en zuidoosten van Turijn en is het grootste gebied. Asti is de belangrijkste plaats. De bodem is rijk aan kalk, zand en op sommige plaatsen ook klei. Vooral Barbera en Dolcetto doen het hier goed.

Alba / Zona del Barolo / Roero
Dit gebied ligt zuidelijk van het Asti gebied. Op vele plaatsen zit er klei en kalk in de bodem. Doordat het tegen de bergen aan ligt heeft het gebied vele microklimaten. Dit geeft een grote variatie in wijnen. Het noordelijk deel van dit gebied is het Roero gebied. De grond bestaat hier uit zand en klei. De Dolcetto's, Barbera's en Nebbiolo's geven hier al zeer goed wijnen, maar de top van de Nebbiolo's komen uit de Langhe o.a. Zona del Barolo, Barbaresco. Daar bestaat de boden uit kalk en klei. De wijnen die hier vanaf komen zijn zeer stevig en vol en hebben een langere rijping nodig.

Druivenrassen
Dolcetto: Vaak wordt deze wijn vergeleken met Beaujolais, maar dat is niet geheel juist. Deze druif geeft wijnen met een robijnrode kleur, met een geur van zwarte kersen en een fijne kruidigheid in de smaak met een amandelbittertje in de afdronk. De wijn moet jong gedronken worden. Sommige wijnmakers geven een houtlagering. Dan kunnen de wijnen steviger zijn. Deze druif is bijna uitsluitend in de Piemonte aangeplant. Barbera d'Asti Sebrì di Cascina Gilli

Barbera: het is de meest aangeplante druif in de Piemonte. Van oorsprong is het een druif die zorgt voor eenvoudige wijnen. Hij kwam vooral voor in gebieden die niet geschikt waren voor kwaliteitswijnen. Maar bij aanplanting op de goede plaats, goed gesnoeid en ontzuurd, komen hieruit zeer mooie wijn voor. Nu worden er wijnen van zeer uiteenlopende kwaliteit van gemaakt, die enerzijds jong gedronken kunnen worden tot anderzijds de betere die enige tijd moeten rijpen vanwege de harde tannines. De wijnen zijn robijnrood en granaatrood. Het zijn stoere wijnen met een bittertje in de afdronk. De aroma's kunnen heel divers zijn; de betere hebben veel kracht en fruit, maar kunnen ook bloemig zijn. Ze hebben doorgaans meer zuren dan Nebbiolo.

Nebbiolo: Deze druif wordt kwalitatief als de belangrijkste druif uit de Piemonte gezien. Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van de DOCG wijnen. Vooral in de Langhe zorgt het voor topwijnen, zoals de Barolo en de Barbaresco. De wijnen zijn robijnrood van kleur en hebben veel geur, veel tannines en een lange afdronk. De aroma's zijn animaal, stal, teer en paddestoelen. Ze zijn zeer krachtig en in hun jeugd vaak nog hard. Vroeger moesten ze wel tien jaar oud zijn voor dat ze op dronk waren. Tegenwoordig is dat niet overal meer zo. Barolo wordt pas na 3 jaar op de markt gebracht. Dit zijn zeer complexe wijnen met een fluwelen aanzet die wordt gevolgd door aroma's van truffel, drop, chocolade, tabak en misschien iets van pruimedanten en kersen.

Arneis: Dit is een lokale witte druif, die vroeger gebruikt werd om stevige rode wijnen wat zachtheid te geven. Daarna maakte men hiervan een zoete eenvoudige witte wijn. Tegenwoordig worden hiervan hele mooie droge witte wijnen gemaakt, maar ook zoete van gedroogde druiven en mousserende wijnen. Vaak zijn de wijnen fris, fruitig en kruidig met een amandel bittertje in de afdronk.

Bracchetto: Deze blauwe druif geeft een hele fijne licht mousserende wijn met een licht zoetje. Bracchetto d'Aqcui is de bekendste uit de Asti regio, maar in de Roero wordt ook een mooie gemaakt onder de naam Birbet. Heerlijk bij desserts met fruit. Deze druif is alleen bekend in de Piemonte en is een lokale druif.

Moscato: Deze druif geeft delicate en fruitige wijnen. De wijnen in deze regio zijn mousserend en laag in alcohol. De bekendste zijn Asti (spumante) 7-9% alcohol met een zoetje en Moscato d'Asti, lager dan 8% met minder mousse en ook een zoetje.

Naast deze druiven worden er nog veel meer druiven geteeld. Er is een grote diversiteit aan wijnen uit dit gebied, waarvan velen van een erg hoge kwaliteit zijn. Natuurlijk mag je wijnen uit verschillende landen niet met elkaar vergelijken, maar als je dat toch wilt doen. Deze wijnen doen beslist niet onder ten op zichten van de wijnen uit de topstreken van Frankrijk, zoals Bordeaux, Bourgogne en Rhone. Voor de beste wijnen uit Piemonte moet ook vele tientallen euro's voor gedokt worden, maar vanaf de 10 euro kan je uit deze streek ook hele mooie wijnen kopen. Goedkoop zijn deze wijnen niet maar wel hun prijs waard. Ze horen tot mijn favoriete wijnen.


Naar boven

Wijnproducenten en wijnen uit ons assortiment.
Onderstaande wijnen zijn allen van een zeer mooie kwaliteit. Als wijnliefhebber kunt u hier niet om heen.

Giovanni Negro (Roero)

 • Roero Arneis, wit, serveertemp. 120C
  Droog, licht strak met lengte. Fruitige complexe wijn met mooie afdronk; appels, citroen en kruiden.
 • Gianat Roero Arneis, wit houtgelagerd, serveertemp. 120C
  Rond en vol met grote lengte. Tonen van vanille, venkel en citroen. Past bij vis en vlees, maar ook bij pasta’s.
 • Nicolon Barbera d'Alba
  Stevige vol fruitige wijn met een mooie lengte
 • Roero Prachiosso
  De Nebbiolo druif zorgt voor aardse tonen, leer en wat animaal. Mooie evenwichtige wijn met een lange afdronk. Geweldig bij een stevige maaltijd met een goed stuk vlees.
 • Roero Sodisfà
  Topwijn van de Nebbiolo druif. Kracht, finesse en balans zijn vergelijkbaar met Barolo wijnen.

Raffaele Gili (Roero)

 • Roero Bric Angelino
  Hele mooie krachtige wijn van de Nebbiolo druif. Uitstekend bij stevige maaltijd.

Luigi Baudana (Zona del Barolo)

 • Dolcetto Sorì Baudana
  Door houtlagering meer finesse gekregen, heerlijk fruit en goede lengte.
 • Barbera d'Alba Donatella
  Vol fruit, soepel, evenwichtige wijn. Mooie afdronk.
 • Langhe rosso Lorenso
  De combinatie van Nebbiolo en Merlot maken deze wijn rond, soepel, fruitig met een mooie lengte. Een wijn met een heerlijke smaak.
 • Barolo Ceretta Piani
  Prachtige soepele wijn.

Cascina Gilli (Asti)

 • Barbera d'Asti Vigna delle More
  Heerlijke soepele wijn, stevig en fruitig, maar ook karakter.
 • Barbera d'Asti Sebrì
  Stevig, vol fruit, mooi houtgelagerd. Mooi bij een stevige maaltijd.

Tenuta Olim Bauda (Asti)

 • Barbera d'Asti Superiore
  Stevige houtgelagerde wijn. Stevig vol fruit, evenwichtig en mooie lengte.
 • Barbera d'Asti
  Mooie volle wijn. Stevig fruit, goede zuren en mooie lengte.
 • Moscato d'Asti
  Mooi zoet en licht mousserend. Heerlijk bij een fruit dessert

Anna Ghione (Asti)

 • Le Brume Barbera d'Asti Superiore
  Soepele houtgelagerde wijn. Vol fruit, evenwicht en mooie lengte.
 • Tobiòt Chardonnay
  Mooie elegante smaakvolle wijn. Uitstekend bij het eten.